Cleries i Pineda concreten un Pla per reforçar la convivència i la cohesió social a Salt

El conseller de Benestar Social s'ha reunit aquesta tarda amb l'alcadessa de Salt

El Pla concretat avui, s’estructura en tres eixos: formació, participació i coneixement mutu i els objectius principals són: garantir la igualtat d’oportunitats amb la promoció de l’èxit escolar i la millora del capital educatiu de les famílies. Potenciar la formació i el coneixement mutu entre les persones nouvingudes i la població autòctona. Promoure l’associacionisme i la participació juvenil i, finalment, facilitar la formació, la orientació i la inserció laboral, especialment entre el col·lectiu de joves.

Per tal d’aconseguir-ho, s’han previst diferents projectes, alguns de nova creació i d’altres ja existents que es reforçaran.

Salt compta, segons dades de padró a juliol de 2010, amb 30.999 habitants dels quals un 43,7% tenen nacionalitat estrangera. D’aquests, un 52,9% tenen entre 0 i 29 anys, fet que demostra el pes específic que tenen els joves d’origen estranger entre el conjunt de la població. Per col·lectius, els més importants pel que fa a quantitat són el marroquí, el gambià, l’hondureny, el malià i el senegalès.
 
El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i l’Ajuntament de Salt, finançada a través del Fons europeu per a la integració i la Generalitat de Catalunya. Enguany també es duu a terme a Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i el Vendrell amb una inversió total de 2,5 milions d’euros. En el cas de Salt, el pressupost és de prop de 374.000 euros.  
 
Així mateix, el conseller Cleries ha anunciat que 'des de la Generalitat s’ha creat un Grup de treball i seguiment, coordinat pel Departament de Benestar Social i Família, en el qual participen també altres departaments com són: Interior, Ensenyament, Justícia, Empresa i Ocupació i Territori i Sostenibilitat'.
 
Aquest Grup de treball i seguiment 'impulsarà actuacions coordinades amb l’Ajuntament de Salt, que complementaran el Pla esmentat', unes actuacions que respondran a les prioritats marcades en les reunions que han mantingut aquests dies el delegat del Govern a Girona i l’alcaldessa de Salt.Tal com ha explicat el propi conseller de Benestar Social i Família, 'seran actuacions a curt, mitjà i llarg termini poc publicitades, però que volem que els ciutadans i ciutadanes percebin pels seus resultats'.
 
El conseller ha destacat que 'Salt és un exemple de convivència. Un punt de trobada de l’esforç d’acollida per part d’uns i de l’esforç d’integració per part d’altres. Fets puntuals i aïllats no poden deslluir aquesta realitat'.

Trasllat dels menors del CRAE

Entre les diferents accions que s'han compromès a emprendre, Cleries i Pineda han parlat sobre la situació actual del CRAE, on residia Mohamed Reda, que va morir el passat 20 de gener a causa de les contusions després de caure d'un cinquè pis mentre fugia de la policia. Aquest centre, on hi viuen joves tutelats per la Generalitat, està situat al carrer Pacheco, al bell mig del sector centre de Salt, amb una densitat molt alta de població i amb quasi un 90% d'immigració.

Segons ha explicat el conseller, l'Ajuntament de Salt està treballant amb la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència per tal que els joves que resideixen en aquest centre es traslladin a 'entorns més afavorits'. Concretament, Cleries ha avançat que la idea és que al CRAE de Salt hi visquin infants i que els joves adolescents vagin a centres situats en entorns rurals, allunyats per tant del bullícia d'un nucli urbà tant poblat com el de Salt.
 
Per acabar, el conseller ha afirmat que tant el Pla presentat avui com les actuacions que impulsi el Grup de treball i seguiment, responen a 'la voluntat de les administracions d’aportar eines eficaces per facilitar i afavorir la tasca de cohesió que porten a terme els ciutadans i ciutadanes de Salt'.