Torroella de Montgrí demana a l'Estat que repari amb urgència el passeig dels Griells

Un informe alerta que els embats del mar han esquerdat el paviment i que el mur de roques s'està desplaçant

El tram afectat està situat just davant de la urbanització Els Griells de l'Estartit. Actualment es troba totalment exposat a l'impacte de l'onatge ja que la platja ha anat perdent progressivament la sorra. Aquest fenomen natural s'ha accentuat els darrer anys fins a la pèrdua total de la platja.


Abans, durant els mesos d'hivern es perdia una franja petita de sorra, però aquesta es recuperava de manera natural abans de l'estiu. A més, l'Ajuntament hi feia una aportació extra per tal regenerar-la, que aguantava tota la temporada. Amb tot, a partir de la llevantada del 2008, s'ha detectat un canvi de les dinàmiques marines que fa que la platja no es regeneri i no s'hagi pogut recuperar.

Tot plegat ha comportat que l'escullera sobre la qual se sustenta el passeig no disposi de cap mena de protecció. L'impacte directe de l'onatge i les darreres llevantades han deteriorat el talús i han buidat el subsòl damunt del qual es troba el passeig.

L'Ajuntament manté el passeig tancat als vianants pel perill que representa. De fet, hi ha una enorme esquerda al paviment i, fins i tot, en alguns trams apareix l'armadura de formigó del passeig a la vista. De fet, l'últim informe municipal no fa més que constatar la degradació de la zona. L'escrit alerta que han aparegut noves esquerdes al paviment i que el mur de roques que sustenta el passeig s'està desplaçant.

Intervenció urgent

L'alcalde, Josep Maria Rufí, explica que els canvis a l'estructura es poden percebre pràcticament d'un dia per l'altre, la qual cosa és un indicador de la seva inestabilitat. Rufí reitera la necessitat d'intervenir-hi urgentment per tal de no haver de lamentar una problemàtica més gran, ja que en aquests moments l'escullera del passeig està fent de barrera de protecció per evitar que l'aigua de mar arribi a la urbanització, funció per a la qual no ha estat dissenyada.

L'alcalde ja va mostrar personalment a tècnics de la Direcció General de Costes de la Generalitat el greu estat de deteriorament en què es troba el passeig. La visita es va fer el 23 de setembre arran de la petició que va traslladar l'ajuntament tant a la Generalitat com a l'Estat per tal que hi actuïn de manera urgent .

Amb l'objectiu de facilitar i accelerar els treballs que s'haurien de fer, l'Ajuntament ha aconseguit la cessió avançada per part de la comunitat de propietaris de la zona verda que separa els habitatges del passeig. Una part d'aquet espai probablement quedarà afectat per les obres, ja que la nova estructura s'haurà de recular respecte el traçat que té l'actual.

L'acord de ple sol·licitant a l'Estat la urgència dels treballs s'acompanyarà del darrer informe tècnic municipal i de l'acord a què s'ha arribat amb els propietaris.