El TSJC anul·la els acords que van permetre enderrocar el mercat de Santa Eugènia de Girona

L'Ajuntament recorrerà la sentència perquè defensa que la requalificació es va fer 'correctament'

La reconversió de l'antic mercat de Santa Eugènia es va portar a terme dins el pla de barris. L'actuació urbanística es va centrar en enderrocar les instal·lacions, 'tancades i sense perspectives de futur', segons recollia el pla impulsat per l'Ajuntament. En el seu lloc, a tota l'illa urbana que ocupava el mercat, s'hi aixecaria una plaça pública, un centre de dia per a gent gran i un bloc de pisos.


A l'hora de tramitar la reconversió, però, aquesta es va fer mitjançant dos plans de millora urbana separats. El primer, es referia a tot l'àmbit que ocupava l'antic mercat. El segon, tenia com a objectiu crear un passatge interior que unís la futura plaça pública amb el carrer Guilleries.

La Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar el pla de millora de l'antic mercat el juny del 2005, i l'ajuntament va donar el vistiplau definitiu a les dues actuacions de reconversió la primavera del 2006. El problema, però, és que els dos plans de millora urbana -que es referien al mateix projecte- es van fer de manera separada, i amb importants diferències entre l'un i l'altre.

'El que caldria és haver fet només un pla, i no dos de separats, perquè es referien a una única actuació i les condicions per als propietaris havien de ser les mateixes', ha ressaltat l'advocada dels afectats, Marta Fuentes. A més, la resolució del TSJC que tomba els acords també ressalta que, a l'hora de tirar endavant la reconversió dins el pla de barris, l'Ajuntament de Girona no va justificar prou la necessitat de reurbanitzar la zona.

'La documentació no era suficient i no estava prou justificada', ha declarat Fuentes. Ara, les dues sentències de l'alt tribunal -una per a cada pla de millora- declaren 'nuls de ple dret' els acords que van permetre tirar endavant la reconversió.

Les antigues instal·lacions del mercat van anar a terra l'estiu del 2008 i, actualment, s'està enllestint tota la remodelació de l'espai. Ara, allà on hi havia parades, s'hi aixeca un centre de dia, un edifici d'habitatges i una plaça pública.

Demanar indemnitzacions

L'advocada dels afectats ha declarat que la resolució del TSJC obre la porta als paradistes afectats perquè demanin compensacions. Tot i que van ser dotze propietaris els qui van portar l'afer als jutjats, la sentència engloba 'tots els paradistes', com ha explicat Marta Fuentes.

L'advocada ha explicat que aquestes compensacions es preveuen 'elevades', tot i que seran els perits judicials els qui hauran de dictaminar les quantitats que es poden demanar. 'Com que als propietaris no se'ls poden tornar les parades, caldrà indemnitzar-los', ha explicat la lletrada. Les dues sentències del TSJC no són fermes i, en un termini de deu dies, s'hi pot interposar recurs de cassació.

L'Ajuntament de Girona presentarà recurs

Respecten la sentència però no la comparteixen. La tinenta d'alcalde, Isabel Salamaña, ha anunciat que Ajuntament de Girona i Generalitat aniran de la mà per recórrer la sentència del TSJC que declara nuls els acords urbanístics que van permetre tirar endavant la reconversió de l'antic mercat de Santa Eugènia. Salamaña ha fet una crida a la calma i recorda que encara no hi ha res en ferm. 'Seguirem el procés i veurem què passa al final, si s'ha d'indemnitzar o no els propietaris', ha afirmat. El líder del grup municipal de CiU, Carles Puigdemont, ha lamentat que una nova sentència posi en evidència 'una vegada més' que a l'àrea d'urbanisme de Girona hi ha 'problemes' que acaba pagant la ciutat. 

Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Girona ja s'han posat a treballar per preparar el recurs. Isabel Salamaña ha explicat que la Generalitat també hi recorrerà perquè el TSJC conclou en dues sentències que el procés no es va fer com calia i declara 'nuls de ple dret' tant els acords d'Urbanisme com els de l'Ajuntament de Girona. Tot i que la resolució obre les portes a tots els propietaris afectats a reclamar indemnitzacions, Salamaña ha volgut fer una crida a la calma i ha recordat que encara no hi ha cap sentència ferma.

'Estem en un punt molt inicial, ja veurem què passa en el seu moment', ha afirmat Salamaña, que està convençuda que el procés de requalificació es va fer 'correctament' i que l'expropiació està 'suficientment motivada' per reconvertir un edifici en desús en una plaça i un equipament. La tinenta d'alcalde ha recordat que el Mercat de Santa Eugènia feia 'anys' que estava tancat i que els propietaris de les parades del mercat ja van rebre una compensació econòmica que va fixar el tribunal d'expropiació.

'Seguirem el procés i veurem què passa al final, si s'ha d'indemnitzar o no els propietaris', ha explicat Isabel Salamaña, que ha volgut desvincular el cas del mercat de Santa Eugènia del polèmic xalet Tarrús. Segons la tinenta d'alcalde no s'han de barrejar les coses i nega que sigui el resultat d'una mala gestió urbanística. 'Seguim pensant que es va fer bé', conclou Salamaña.

Hipoteques de futur

El líder del grup municipal de CiU, Carles Puigdemont, creu que aquest nou episodi relacionat amb projectes urbanístics constata que en aquesta àrea 'hi ha problemes de molt tipus' que desemboquen en sentències que passen factura a la ciutat. 'Veurem quines conseqüències pot arribar a tenir, però poden ser conseqüències importants', ha alertat Puigdemont, que recorda que la ciutat ja ha hagut de fer front a pagaments de xifres molt altes per haver actuat de forma incorrecta, com en el cas del xalet Tarrús.

'És un disgust més', ha afirmat Puigdemont, que esgrimeix l'acord de ple de l'any 2005 en què el seu grup ja es va abstenir en el punt del mercat de Santa Eugènia -que va rebre el suport de tota la resta- perquè considerava que el procés tenia 'complexitat' i afectava molts particulars. 'No parlàvem del projecte, parlàvem del procés', ha explicat Puigdemont. 'És evident que alguna cosa rellevant no s'ha fet bé i veurem quines afectacions implica', afirma el portaveu amb cautela.

Sigui com sigui, Carles Puigdemont ha lamentat que el nou ajuntament, tingui el color polític que tingui, comenci arrossegant llastos i hipoteques en urbanisme, no només amb casos ja sentenciats com el del xalet Tarrús o pendents d'acabar com el mercat sinó també 'en altres conflictes oberts'. 'El futur ajuntament tindrà problemes per gestionar urbanisme per culpa de la mala gestió política', ha conclòs Puigdemont.