Absolts els espanyolistes que van arrencar una vuitantena d'estelades a Verges

La sentència diu que treure-les és "llibertat d'expressió"

El jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà ha absolt els integrants del grup que va arrancar una vuitantena d'estelades a la població de Verges (Baix Empordà) la matinada del 30 al 31 de desembre passat.

La sentència descarta que els nou acusats jutjats dimarts cometessin un delicte lleu de furt, de danys o de coaccions. La jutgessa argumenta que, d'acord a la jurisprudència i al criteri fixat per la fiscalia general de l'Estat, "no hi ha cap delicte en posar o en treure símbols independentistes" perquè està "emparat" per la llibertat d'expressió.

Després del judici, la fiscalia no va acusar i l'acusació particular sol·licitava que els nou processats paguessin una multa de 900 euros cadascun.

La sentència recull que els nou jutjats formaven part d'un grup organitzat que es va desplaçar fins a Verges la nit del 30 al 31 de desembre amb l'objectiu de retirar estelades i llaços grocs de les faroles. De fet, segons recull la jutgessa, ells mateixos van reconèixer els fets als Mossos d'Esquadra que va anar al municipi cap a les dues de la matinada i els van identificar.

"Van dir que entenien que no estaven fent res il·legal i que la seva intenció era fer una tasca de neteja de la zona per neutralitzar l'espai públic", recull la sentència que també detalla que és el mateix que els acusats que van comparèixer al judici van dir a la sala de vistes.

Al final del judici i, tot i que els acusats van reconèixer que havien participat en l'arrancada massiva d'estelades, la fiscalia no va acusar per entendre que no havien comès cap delicte. L'acusació particular, exercida per l'Assemblea vergelitana per la independència, va demanar que imposessin una multa de 900 euros a cadascun dels processats com a autors d'un delicte lleu de coaccions o d'un delicte lleu de danys.

En el cas de les coaccions, l'acusació considerava que no estava "legítimament autoritzats" per despenjar les banderes. El jutjat ho descarta i es basa en jurisprudència dictada pel TSJC i en el criteri de la fiscalia que considera que no hi ha delicte en "posar ni treure símbols independentistes" perquè està emparat per la llibertat d'expressió.

La jutgessa també conclou que els nou integrants del grup no van cometre un delicte lleu de danys perquè no s'ha pogut acreditar que destruïssin "de forma total o parcial" les banderes que van arrancar. "No consta la destrucció o inutilització d'elements independentistes, sinó la seva mera retirada de la via pública", argumenta la sentència. També indica que no se sap on van anar a parar les estelades perquè, tot i que els Mossos van dir al judici que "creien" que se les havien endut els acusats, "es tracta d'una suposició".

Per això, absolt els nou acusats. Precisament aquest dimecres, a través de les xarxes socials, el grup que reivindica l'arrancada d'estelades ha penjat un nou vídeo on apareixen despenjant llaços grocs a la Bisbal d'Empordà i enduent-se el cartell que identifica la població com a municipi per a la independència. Segons detallen, ho van fer just després del judici. Els Mossos van identificar quatre persones.