El director del Festival de Circ de Girona es defensa de les acusacions de tracte de favor

Matabosch: "M'indigna, em molesta i m'ofèn"

El director del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona, Genís Matabosch, ha recordat avui que "tots els festivals que tenen un conveni amb l'Ajuntament de Girona no paguen el lloguer dels equipaments", en referència a les acusacions que feia el grup municipal de la CUP. Tot i així, el director ha explicat que la fundació ha pagat gairebé 30.000 euros a Fira de Girona pel lloguer d'espais d'aquesta edició del festival. "M'indigna, em molesta i m'ofèn que m'acusin de tracte de favor", ha reblat Matabosch.
Matabosch ha recordat que la col·laboració pública representa un 29% del pressupost del festival i consta de tres subvencions: una de la Generalitat de Catalunya, una altra de la Diputació de Girona i una última de l'Ajuntament. Cada una d'elles supera lleugerament els 60.000 euros.

A finals de gener, el grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Girona va denunciar que el consistori donés un tracte de favor als organitzadors del circ perquè els perdonaven la taxa d'ocupació de l'espai públic. Davant d'aquestes acusacions, Madrenas ha anunciat que "s'ha pagat el que s'havia de pagar". De tota manera, el director del festival, Genís Matabosch, ha recordat que "tots els festivals que tenen un conveni amb l'Ajuntament de Girona no paguen el lloguer dels equipaments".

A més, Matabosch ha detallat que com que Fira de Girona no és un equipament completament públic, la fundació Circus Arts Foundation –que organitza el festival del circ- ja ha pagat 28.995,35 euros a Fira de Girona per utilitzar els seus espais. "M'indigna, em molesta i m'ofèn que m'acusin de tracte de favor", ha reblat Matabosch.

Ni una petició d'artistes per utilitzar la Cúpula de les Arts

D'altra banda, el director del festival s'ha mostrat "sorprès" que alguns artistes i companyies circenses s'haguessin queixat de la manca de contractació dels professionals locals en el festival. Davant d'això, Matabosch ha recordat que des del primer dia hi ha la Cúpula de les Arts disponible "sense cap càrrec" per assajar i portar-hi a terme espectacles de circ.

De tota manera, el també responsable d'aquest equipament privat a la ciutat, Genís Matabosch, ha afirmat que des de l'octubre "no hem tingut ni una sola petició" per part de cap artista. A més, ha assegurat que van haver de buscar un espectacle de circ "a corre-cuita" per programar-lo durant el festival perquè volien donar a conèixer auqestes instal·lacions.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona també s'ha mostrat "oberta a qualsevol proposta" que plantegin les companyies de circ, però ha remarcat que fins a dia d'avui ningú els hi havia presentat cap projecte. Tot i així, ha anunciat que si tenen cap idea de fer un espectacle, que vagin a presentar-lo a l'Ajuntament. "Des de fa anys estem al costat dels nous talents", ha conclòs Madrenas.
 
D'altra banda, el nombre d'espectadors provinents de fora de la demarcació de Girona al Festival ha crescut en la 8a edició i gairebé representa un terç del públic.
 
El director del festival, Genís Matabosch, ha afirmat que aquesta xifra ha crescut pràcticament 10 punts respecte l'any passat, gràcies a l'augment de campanyes publicitàries.

Increment de visitants de fora

El Festival Internacional de Circ Elefant d'Or de Girona ha tingut 33.297 espectadors en la 8a edició que s'ha fet entre el 14 i el 19 de febrer, fet que suposa un nou rècord d'assistència. Dins d'aquesta xifra, destaca l'augment de públic que prové de fora de la demarcació gironina. En aquest 2019, un 28% del públic venia de la resta de Catalunya, mentre que l'any passat era un 19%. Un altre 28% dels espectadors eren de la ciutat i un 37% de les comarques gironines.

Per altra banda, el director del festival, Genís Matabosch, ha destacat que en aquesta edició també han registrat un creixement en el públic francès. De fet, el director ha afirmat que en algunes de les representacions d'entre setmana a la tarda "hi havia gent sobretot de França" que havia organitzat autobusos per venir fins a la ciutat. Matabosch ha assegurat que alguns d'ells havien vingut des de Marsella.

L'increment de públic de fora de Girona ha provocat que la gent també s'hagi quedat a menjar a la ciutat. Les enquestes que han fet els organitzadors del festival estimen que més del 35% del públic va anar a menjar en un restaurant de Girona abans o després de veure la funció i que prop d'un 10% també es va quedar a dormir.