Multa de 30.000 euros al Museu Dalí de Berlín per infringir els drets d'autor

L'equipament alemany va publicar un vídeo amb imatges de l'artista

El Tribunal Regional Superior de Munich (Alemanya) ha obligat el Museu Dalí de Berlín a pagar 30.000 euros a la Fundació Gala – Salvador Dalí per un vídeo que el museu alemany va penjar a Youtube.
Segons avança el portal alemany Rbb24, el vídeo de 31 segons que va penjar el museu berlinès combina imatges de la capital alemanya amb símbols emblemàtics de l'artista com ara un rellotge tou o un àngel cubista. El museu havia justificat l'ús de les imatges com un tribut a Dalí, però el jutge ha considerat que era una promoció de la mostra d'art del centre dalinià a Berlin. La fundació havia demanat una compensació de 200.000 euros, però s'ha donat per satisfeta amb la sanció de 30.000.
 
El vídeo va estar penjat al portal de Youtube des de finals d'abril de 2011 i fins a mitjans de març de 2015. El vídeo apareixia en el portal web del Museu Dalí Berlín i va aconseguir fins a 28.000 reproduccions.

La sanció de 30.000 euros respon a 100 euros per cada mes que el vídeo va estar penjat a la xarxa. El tribunal alemany ha recordat que només la Fundació Gala - Salvador Dalí pot gestionar la propietat intel·lectual del pintor empordanès.

Des del museu alemany han assegurat que hi ha cinc procediments en contra seva per part de la fundació. En declaracions a la premsa alemanya, el director del museu, Carsten Kollmeier, ha afirmat que "no podem entendre" perquè la fundació obre tants processos judicials per la protecció de la propietat intel·lectual si ambdós institucions volen difondre l'art de Dalí.

El Museu Dalí Berlin es va inaugurar ara fa deu anys i compta amb 450 obres de col·leccions privades del pintor.