Multes de fins 6.000 € a massatgistes de platja il·legals i escultors de figures de sorra a Roses

L'ordenaça també prohibiex pescar de dia, fer botelló a la platja o cuinar a la sorra

Tot i ser un municipi costaner, Roses no disposava encara de cap ordenança que regulés quines activitats estan permeses i quines no en l'espai de platges i el passeig marítim. L'equip de govern està acabant d'ultimar els detalls i durà al ple de maig l'aprovació inicial d'aquesta nova ordenança, que es començarà a aplicar a l'estiu.

Amb aquestes mesures, el consistori vol posar fre a algunes activitats que en els darrers estius han anat a l'alça al municipi. Una d'aquestes, ha estat la presència de dones d'origen asiàtic que ofereixen massatges als turistes mentre estan estirats a la sorra. El regidor de Serveis Territorials, Francesc Martínez, ha explicat que l'estiu passat van detectar més noies que mai que oferien aquests serveis però que, el que més els preocupa, és que aquesta pràctica pugui créixer més.

L'estiu passat, fins i tot, una turista francesa va enviar una carta a l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, informant-la que un massatge que van practicar-li a la platja va comportar-li problemes de salut. Tot i que no eren de gravetat, la dona va voler deixar així constància que si un massatge no es fa prenent les mesures necessàries pot derivar en problemes de salut.

Amb la nova ordenança, els policies podran obrir un expedient sancionador a les massatgistes il·legals i, segons la reincidència de les noies i el lloc on ofereixin els massatges, la sanció podrà arribar als 6.000 euros. Per exemple, una dona que ofereixi massatges a platges dins el parc natural de Cap de Creus i hagi estat reincident podria rebre la sanció màxima. Més enllà de recaptar diners, Martínez ha reconegut que l'ordenança servirà per fer fora aquestes persones de la platja. 'La policia local podrà ara dir a les massatgistes que marxin de la platja i deixin d'oferir massatges', ha manifestat.

A més, l'ordenança recull també que les persones sancionades poden canviar la multa econòmica per treballs a la comunitat dins l'espai de la platja.

Escultures de sorra sí, però amb permís

Martínez ha indicat també que una altra de les pràctiques que es vol regular amb l'ordenança és la dels escultors de sorra. Són persones que es col·loquen al llindar entre la sorra i el passeig marítim on creen escultures de sorra i demanen diners a qui les contempla.

El regidor ha indicat que no volen acabar amb aquesta expressió artística però sí volen evitar que es facin escultures sense control. Per això, els interessats hauran d'entrar una instància a l'ajuntament demanant una autorització per fer aquestes escultures, que no podran superar els 12 metres quadrats. Martínez ha dit que el nombre desitjable d'escultors autoritzats serien uns cinc o sis però que ho decidiran segons la demanda que tinguin.

Aquells que no tinguin el permís municipals també poden ser sancionats amb multes de fins a 6.000 euros. Com en el cas de les massatgistes, la policia local també podrà fer fora aquestes persones de la platja.

Altres sancions

L'ordenança de platges i passeig marítim regula també altres pràctiques sota sanció econòmica. Per una banda, el text prohibeix que es faci botelló a la platja, un fenomen que no es dóna a Roses però que el consistori vol evitar abans no es porti a terme. Martínez ha explicat també que, passat l'estiu, començaran a preparar l'ordenança de civisme que, entre d'altres, prohibirà beure alcohol als carrers del municipi.

El mateix text dictamina que no es podrà fer foc a la platja ni cuinar-hi i també regula la pesca. Concretament, la normativa expressa que només es podrà pescar de nit durant la temporada turística ja que l'espai queda reservat, durant el dia, als banyistes. Aquesta prohibició pretén, segons ha indicat Martínez, posar ordre a la zona de Santa Margarida on hi ha molts pescadors durant el dia.

D'altra banda, Martínez ha indicat que en el ple d'aquest mes aprovaran el pla d'usos i ocupacions de l'àmbit marítimo-terrestre. Un text que el consistori aprova cada any i que, novament, no recull com a ús permès la venda ambulant. A Roses s'hi van concentrar l'any passat fins a 250 venedors ambulants a la zona del passeig marítim. La policia pot sancionar aquestes persones i requisar-los el material que intenten vendre.