El passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols s'obre al públic

La remodelació ha suposat una inversió de gairebé 3MEUR

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha obert al públic el passeig de Rius i Calvet aquest divendres, després de les obres de remodelació. Els treballs han durat un any i han tingut un cost de gairebé 3 milions d'euros. L'alcalde, Carles Motas, ha assegurat que aquestes obres han costat "molts diners al municipi però estan molt ben invertits".

Motas ha recordat que el projecte ha portat "tres anys de planificació" perquè la proposta que han tirat endavant representa "una obra d'enginyeria important". De fet, el nou passeig ha anivellat la vorera i la calçada per on circulen els vehicles en una sola plataforma per tal d'afavorir la circulació de vianants.

A més, s'ha integrat el passeig amb el nou espigó, que s'ha fet totalment accessible. De fet, l'alcalde ha remarcat que el nou passeig és "una obra totalment accessible" ja que hi haurà una senyalització per a persones invidents i, a més, "en un espai de desnivell, hem salvat aquest grau" a partir de rampes. Per aquest motiu, les persones amb diversitat funcional podran baixar del passeig fins a la platja sense cap problema.

Tot i així, l'obra encara no està finalitzada. L'Ajuntament ha garantit que la setmana que ve s'acabaran les obres dels lavabos adaptats que hi haurà a la platja. També falta per col·locar alguns bancs de fusta i elements patrimonials, però l'alcalde ha assegurat que abans del 15 d'abril ja estarà tot enllestit.

Un projecte en dues fases

Les obres s'han fet en dues fases per tal de no molestar el turisme durant l'estiu. Per això, la primera fase es va començar el mes de febrer de l'any passat fins el juny. A mitjans de setembre va arrencar la segona fase que s'acabarà a l'abril, quan ja estigui tot a punt.

De tota manera, els ciutadans ja poden accedir al nou espigó i a les grades que uneixen la platja amb el passeig. Precisament l'alcalde ha remarcat que aquest nou espai de grades permetrà que s'hi facin diverses activitats. Una d'elles és la cantada d'havaneres, que podria traslladar-se fins a aquest punt de la platja.

Les obres de la primera fase van comportar una millora en el calaix de la riera del Monestir en la seva desembocadura a la platja. La nova infraestructura ha comptat amb una subvenció de 300.000 euros de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i permet "doblar la capacitat de la riera".

La resta del passeig, després de les eleccions

Sobre la continuació de la modernització del passeig marítim, l'alcalde ha descartat engegar el projecte durant el que queda de legislatura. Segons Motas, els tres grups que estan al govern (TSF, ERC i PSC) arriben a les eleccions "amb la feina feta" i ara "els ciutadans decidiran si volen que ens aturem o que seguim amb la resta del passeig".

De fet, Motas ha recordat que aquest espai reformat d'uns 7.000 metres quadrats ha portat tres anys de planificació. A banda de la complexitat tècnica del projecte, un dels problemes que ha comportat més retard és aconseguir el vistiplau del projecte de tres administracions més, a banda de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Per tirar endavant la reforma, el govern local ha hagut de demanar diversos permisos al Ministeri de Medi Ambient, al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l'ACA.