L'assassí múltiple d'Olot va confessar a la Policia Local que tenia els crims planejats

La vídua del constructor assassinat declara que el seu marit havia parlat de tancar l'empresa

Pere Puig portava dies rumiant l'assassinat múltiple i, aquell matí del 15 de desembre, ho va tenir clar. Va agafar el rifle i va sembrar l'horror a un bar de la Canya i a una oficina de la CAM d'Olot. El motiu que el va empènyer a prémer el gatell va ser econòmic, com va relatar a la parella de policies locals que el van detenir quan sortia de l'entitat bancària.


Segons ha explicat un dels dos agents, aquell matí la patrulla s'havia aturat davant l'entitat bancària perquè havien vist un cotxe mal aparcat. El vehicle tenia les portes tancades i el motor engegat, i per això els policies van pensar que el seu propietari estava pels voltants. No van haver d'esperar-se gaire per saber què passava.

'Va venir una dependenta del Naturhouse i ens va dir que un senyor havia disparat trets a dins de la sucursal', ha explicat l'agent. En aquell moment, Pere Puig va sortir de l'entitat, rifle en mà. 'Es va quedar allà palplantat, tranquil', ha relatat el policia. La patrulla va identificar-lo i li van prendre el rifle -que aleshores apuntava cap a terra.

Després, a preguntes de la patrulla, i amb una calma esfereïdora, Pere Puig va admetre haver comès els quatre assassinats. 'Li vam demanar si havia disparat i ens va dir que sí, que havia disparat trets a l'entitat i al bar de la Canya', ha relatat el Policia Local. L'agent també ha explicat que, en demanar-li el perquè, Pere Puig els va respondre amb tranquil·litat que 'el tenien angoixat' i que, després de rumiar-s'ho uns dies, aquell matí havia vist clar 'que ho havia de fer'.

'Tot el que li demanàvem ens ho anava responent', ha concretat l'agent. L'assassí va explicar a la patrulla que havia decidit acabar amb el pare i el fill Tubert perquè 'li devien la paga de Nadal i la de juny, i que els hi havia reclamat diverses vegades'. Pel que fa referència als dos empleats de la CAM, el motiu en aquest cas també va ser econòmic. 'Ens va explicar que els del banc li havien reclamat 5.000 euros, i que ell no s'havia ni gastat aquests calers ni els tenia per reclamar-los', ha dit l'agent.

D'un calibre potent

L'agent de la policia ha explicat que, el primer cop que va veure el rifle, es va pensar que era 'de balins'. Pere Puig els va respondre que el calibre de l'arma era un 30,06 quan li ho van demanar. 'Aquest calibre és molt potent, per matar senglars', ha dit el policia.

Després de prendre-li l'arma a Puig, l'agent va deixar el rifle a terra i va obligar Pere Puig a posar-se de cara a la paret, amb les mans alçades per registrar-lo. 'Li vaig prendre la documentació i li vaig agafar les bales i el carregador; en aquell moment, el meu company va sortir del banc i em va dir que hi havia dues persones mortes', ha dit el policia.

Després, els dos agents es van endur el detingut i el van lliurar als Mossos d'Esquadra. Va ser quan es dirigien cap al cotxe, i van deixar el rifle al terra, que l'arma es va disparar de manera accidental i el tret va impactar contra una façana propera. 'Es va disparar tot sol, sense retrocés', ha afirmat el policia.

Si no tenia feina, tancaria l'empresa

Aquest divendres ha estat el tercer i últim dia de declaracions dels testimonis dels crims. A les deu del matí han arribat, acompanyades del seu advocat, la dona i la filla de Joan Tubert, el constructor assassinat a trets juntament amb el seu fill Àngel. La vídua, Joaquima Ruiz, ha admès que el seu marit havia parlat en alguna ocasió de tancar l'empresa 'si no tenia feina'.

Tot i això, la dona ha desmentit que tingués intenció d'acomiadar Pere Puig perquè, en tot cas, el seu futur laboral anava lligat amb el del seu marit. 'El seu futur comercial seria el mateix que el del meu marit', ha declarat la vídua. De fet, ha assegurat que fins al dia dels fets Pere Puig estava donat d'alta com a treballador de l'empresa i que cotitzava a la Seguretat Social. 'Inclús a data d'avui encara segueix cotitzant a l'empresa', ha explicat la vídua.

Durant la declaració, Joaquima Ruiz ha detallat que Pere Puig feia 'molts anys' que treballava colze a colze amb el seu marit i que no li consta que haguessin tingut mai cap problema. La vídua ha explicat l'assassí confés és 'tímid' i que 'sempre abaixava el cap' quan algú li parlava.

Al llarg d'aquests tres dies han passat pels Jutjats d'Olot una trentena de testimonis relacionats amb el quàdruple crim. Dimecres els testimonis relacionats amb el tiroteig al bar de la Canya, on van morir el pare i el fill, van explicar que Pere Puig va entrar decidit i que va buscar 'amb precisió' les seves víctimes. A més, li van sentir dir 'això és el que us mereixeu'.

Dijous la majoria dels testimonis estaven relacionats amb el tiroteig a la CAM, on van morir dos empleats. Recorden que l'assassí confés va actuar sempre de forma tranquil·la i que tenia clars quins eren els seus objectius: els dos treballadors amb qui tenia tracte. A més, les dues persones que estaven en el punt de mira de Pere Puig i que es van salvar perquè aquell dia no els va trobar al bar de la Canya asseguren que no tenien mala relació amb el paleta i que no entenen per què els volia matar.

Aquest divendres han declarat els familiars de les víctimes. El jutge ha excusat la compareixença del marit d'Anna Pujol perquè, segons el seu advocat, Oscar Morales, es tractava d'una citació per informar del dret a exercir l'acusació particular, cosa que ja fa. 'La família no té res més a dir', ha conclòs Morales. L'últim dia també ha estat el torn d'escoltar els agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra que han intervingut en el cas.