Unes 3.800 bosses d'envasos escanejades al Pla de l'Estany, balanç de la prova pilot Reciclos

Incentiven les famílies a reciclar a canvi de monedes virutals

El balanç de la prova pilot Reciclos s'ha donat a conèixer aquest dissabte al Club Natació Banyoles. Famílies, col·laboradors i organitzadors s’han reunit per detallar els resultats. En total, s'han escanejat 3.815 bosses que duien el codi QR Reciclos a partir del qual s'ha pogut fer el seguiment fins a la planta de triatge.

Un cop allà, s'escanejaven els codis i es valorava la qualitat del reciclatge. Des de la mateixa plataforma web, l’educador mediambiental, es podia posar en contacte amb l’usuari i indicar-li si havia comès algun error o si el procés s'havia fet bé. En aquest segon cas, el participant rebia una compensació en forma de “reciclos”, que equival a 50 cèntims d’euro. Aquests reciclos es podien bescanviar per participacions de número de loteria o aportacions a ONG de la comarca, entre d'altres. La prova s'ha fet des del desembre fins al gener d'enguany i ha implicat 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany amb una mitjana de més de 2 persones per habitatge.

Els impulsors sostenen que les indicacions al mòbil, les respostes des de la planta de reciclatge i els 'reciclos' de recompensa són una bona fórmula per augmentar el compromís dels usuaris a reciclar més i millor.

L’empresa que ha ideat el projecte, Blue Room Innovation, ha explicat que ha estat un "èxit" perquè ha "reforçat els valors de la sostenibilitat" i sobretot "el compromís dels ciutadans amb el reciclatge". En aquest sentit, l’organització treballa per donar continuïtat a la campanya i implicar a més nuclis familiars catalans.

El conseller de Medi Ambient del Pla de l’Estany, Josep Antoni Ramon, ha explicat que estan "molt satisfets" amb els resultats i amb el compromís dels participants. El projecte ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i de la Brava Beer.