El Black Music Festival dedica la divuitena edició a Aretha Franklin

Incorpora per primer cop una jornada de cultura urbana al parc Central

El Black Music Festival és, per definició, un festival marcadament eclèctic. Blues, jazz, hip hop, soul, funk... I el cartell d'aquesta divuitena edició, novament, és un exemple d'aquest esperit. De l'1 al 17 de març, el festival portarà fins a 22 propostes, que faran pujar fins a 28 artistes i formacions dalt dels escenaris.
Fa unes setmanes, el Black Music ja va revelar part del seu cartell. Com a artistes internacionals, l'encapçalen la banda de soul californiana Vintage Trouble, els francesos Deluxe o els nord-americans Postmodern Jukebox.

Però el festival tampoc oblida els grups i formacions de casa. De fet, n'hi ha vint que són catalans. I d'aquests, nou gironins. La Casa Azul, Ramon Mirabet, Paula Valls, Falciots Ninja, Silverflame, Blanquito Zurdito, Kuryous Link... Tots ells es repartiran entre els diferents escenaris.

La majoria de concerts es faran a Girona ciutat. Però la sonoritat d'aquest Black Music també s'escamparà arreu del territori. Hi haurà concerts a Salt, Bescanó, Fornells de la Selva, Torroella de Montgrí, Mataró, Reus i Barcelona. A més, per primer cop, els gironins Bigblack Rhino portaran el seu directe enèrgic i el seu còctel de soul i rock & roll fins a la sala El Mediator de Perpinyà.

Tribut a la reina

Pau Marquès ja ha subratllat que, des dels seus inicis, el Black Music és "marcadament republicà". Però tot i ser un oxímoron, també tenien la seva reina: Aretha Franklin. Per això, després de la seva mort, el festival dedica aquesta divuitena edició a la diva del soul i l'homenatjarà amb un concert-tribut marcadament gironí.

Serà el diumenge 3 de març a l'Auditori de Girona. El concert reunirà els artistes de la Black Music Big Band, que recordaran el llegat musical de Franklin des de la visió més propera i directa: la gironina. De fet, Marquès ja ha avançat que aquest tribut ha despertat tanta expectació que s'ha hagut de moure el concert de sala, per tenir més aforament. "Tot ens porta a pensar que omplirem", ha precisat el director.

A més, aquest 2019 el festival també incorpora una novetat al seu cartell: la jornada Hip Hop al Parc, que vol apropar la cultura urbana a la ciutadania. Tindrà lloc el 9 de març al parc Central i hi actuaran les barcelonines Tribade, el banyolí Daura Mangara i l'argentina resident a Barcelona Belén Natalí.

El director també ha destacat que, dins les diferents jornades que es fan en paral·lel als concerts, aquest any hi haurà una batalla de DJ's, que enfrontarà dues entitats gironines. Es farà el 3 de març a la plaça Bell-lloc de Girona i, de moment, Marquès no n'ha donat massa detalls. Sí que ha dit, però, que una de les entitats són els Marrecs de Salt.

Nou projecte social

Tot i que el festival se celebri de l'1 al 17 de març, el seu llegat s'estén més enllà. De fet, l'activitat del Black Music continua tot l'any –ha subratllat Marquès- amb el projecte Black Music Big Band (que aquest any creix amb la incorporació d'una banda júnior), el casal d'estiu i amb un nou programa, el de Música a l'Est. De moment, no se n'han donat massa detalls –es presentarà en els propers dies- però el director sí que ha avançat que és un projecte social dirigit als més desafavorits.

Durant la presentació del cartell d'aquest 2019, l'alcalde de Salt ha posat de relleu els "valors republicans" del Black Music. "És un festival que s'obre a diferents poblacions i que dona accés i oportunitats a la cultura", ha dit Viñas.
 
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat l'aposta del festival per "explorar sonoritats" i ha dit que, precisament, un dels grans reptes ha de ser "construir un sector cultural potent que permeti als artistes poder viure del seu talent". Per últim, el vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira ha insistit que el Black Music és un festival "de referència tant a la demarcació com arreu del país" que ha sabut deixar "pòsit" al territori.