Torna la neu i obliga a anticipar el retorn dels alumnes de vuit línies de transport escolar

Protecció Civil alerta que neva de forma intensa a moltes comarques del Pirineu

La neu ha tornat ha tornat a fer acte de presència al Pirineu, després que les precipitacions de dimecres passat deixessin gruixos d'entre 20 i 50 centímetres a les valls pirinenques. L'episodi de les darreres hores, que és de menor intensitat del de la setmana passada, ha obligat a sortir novament al carrer les brigades de neteja, així com les màquines llevaneu. A Puigcerdà i Vielha s'hi han acumulat disset centímetres de neu nova, mentre que a la Seu d'Urgell han estat dotze, quatre en el cas de Sort i un a Tremp. A la capital cerdana, l'estampa era la d'un paisatge totalment cobert totalment de blanc i alguns dels seus veïns han volgut aprofitar-lo per gaudir-lo corrent.

El Consell Comarcal del Ripollès ha anticipat el retorn de forma esglaonada dels alumnes de la Vall de Ribes que havien d'utilitzar el transport escolar amb quatre vehicles tot terreny, que els han portat als seus pobles. Ha estat cap a les 12 del migdia i l'alteració del servei ha afectat les línies de Queralbs, Toses, Pardines i Campelles. Després, i seguint l'evolució de la nevada, també s'ha avançat el retorn dels alumnes de les línies de Vallfogona de Ripollès (ESO), de Les Llosses (primària i ESO) i de la línia de Gombrèn a Campdevànol (primària).
 
També s'han tornat a casa alguns usuaris de la línia R18, utilitzada pels alumnes d'educació especial de la Vall del Freser. Protecció Civil alerta que aquest dilluns a primera hora de la tarda la nevada és intensa a moltes comarques del Pirineu.
 
L'alteració del servei escolar podria haver afectat fins a 72 estudiants, ja que el nombre de carnets expedits per a aquestes línies és de 22 d'educació secundària, 40 d'educació primària i 10 d'educació especial, segons informa el Consell Comarcal del Ripollès. La decisió d'alterar el servei de transport escolar s'ha pres en coordinació amb els alcaldes i els centres d'ensenyament i amb la voluntat d'evitar riscos per als infants i joves tenint en compte l'estat de la xarxa viària.

Protecció Civil manté en prealerta el Pla Neucat d'acord amb les previsions meteorològiques, que indiquen que durant aquest dilluns es podran acumular 10 centímetres a cotes superiors als 800 metres a les comarques del Pirineu i Prepirineu, principalment a la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya. La neu també podria arribar a la Noguera, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà. A més, Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla Allaucat pel perill d'allaus elevat (quatre sobre cinc) a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà. La nevada està causant diverses afectacions a la xarxa viària.