Bramon sobre la denúncia del Govern per les detencions a Girona: ''Qui no té feina, el gat pentina''

El subdelegat del govern espanyol diu que cal buscar els responsables

El gest de Torra i la Generalitat denunciant la policia espanyola per l'operatiu del 16 de gener és com aquell que "qui no té feina, el gat pentina". Són paraules del representant de l'Estat a Girona, Albert Bramon, quan se li ha demanat que valorés la denúncia. Prèviament l'havia situada en el context d'un "estat de dret".

Durant l'atenció als mitjans d'aquest dijous a Girona també ha dit que aquesta denúncia és d'una "altra categoria política" contraposant-la amb les negociacions que està duent a terme el conseller de Territori, Damià Calvet, amb el conflicte del taxi. I ha manifestat que sembla que "hi ha gent que enyora Millo i el PP".

D'altra banda, ha defensat que l'operatiu policial del 16 de gener passat a Girona es va fer "d'acord" i amb el "vistiplau" del jutge, coincidint així amb els arguments que fa uns dies van donar el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Bramon ha subratllat que el jutjat d'instrucció gironí havia arxivat provisionalment la causa pel tall de l'AVE i que posteriorment la policia espanyola havia acudit al jutge amb noves proves (a través de l'anàlisi de les càmeres) que permetien identificar els presumptes responsables. "No és que s'actués sense ordre sinó d'acord amb el jutge", ha afegit. Preguntat per si creu que el jutge sabia que entre els detinguts hi havia els dos alcaldes de la CUP, Bramon ha respost "entenc que ho sabia, sí". Ahir, però, va transcendir als mitjans que el jutge tenia constància que la policia espanyola preveia detenir entre 15 i 20 persones però que desconeixia qui serien els arrestats.

Els talls a "serveis vitals" s'han d'investigar

El representant de l'Estat ha justificat l'operatiu policial dient que quan es talla un "servei vital" és necessari que les autoritats busquin els causants perquè el fet "no quedi impune". També ha dit que confia que tant la policia com la justícia seguiran amb aquesta pràctica en un futur i que decidiran "quin és el millor mètode". En relació a les protestes dels taxistes a Barcelona, Bramon creu que no és equiparable perquè no és un "servei vital" ni tampoc afecta a un nombre elevat de persones. Segons ha dit, tallar la Gran Via no és el mateix que interrompre un servei ferroviari com l'AVE perquè els ciutadans poden passar per altres carrers de la ciutat.

Els pressupostos de Sánchez, "un canvi de tendència"

L'atenció als mitjans era per valorar les partides que el projecte de Pressuspostes Generals de l'Estat (PGE) preveuen destinar a comarques gironines. En total es preveu una inversió de 107,2 milions d'euros (MEUR), el que representa gairebé 32 MEUR menys d'inversions al territori que les pressupostades el 2018. Bramon ha defensat que els partits han de donar suport a la seva tramitació i aprovació perquè són un "canvi de tendència" respecte el que havia vingut fent el govern de Mariano Rajoy. Entre els beneficis, ha destacat que permetran "millorar la qualitat de vida de tots" i que inclouen un 52% més d'inversió a Catalunya respecte el que es va pressupostar el 2018.

Pel que fa al territori gironí, ha destacat els 6 MEUR per millores a l'aeroport de Girona, la partida de 3,8 milions d'euros per suprimir el pas a nivell de Flaçà (Gironès), la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí a Figueres (250.000 euros) això com d'altres aportacions per evitar la regressió del litoral (500.000 euros) i facilitar l'accés als espais costaners (100.000 euros), entre d'altres.