El cap de la policia de Girona veu les jubilacions com una oportunitat per reorganitzar el cos

Joan Jou aposta per un "model propi"

La Policia Municipal de Girona ha celebrat aquest dimarts la diada del cos. Un acte que, com ja es va fer l'any passat, s'ha dut a terme sense que s'hagin convidat altres cossos policials (ni Mossos d'Esquadra, ni Guàrdia Civil, ni tampoc policia estatal).

Durant la seva intervenció en l'acte, l'inspector Joan Jou ha destacat que difícilment la policia tindrà una "ocasió com aquesta" per fer una reorganització amb "tantes possibilitats". Jou veu els canvis en la plantilla provocats per l'avançament de les jubilacions i la incorporació de nous agents i comandaments com una oportunitat per avançar de forma decidida cap a un model policial propi.

"Són canvis que de manera ordinària podrien haver estat més lents, o fins i tot hagués calgut un canvi generacional, però les jubilacions obren la porta a fer-ho en un període més curt", ha indicat el cap de la Policia Municipal. Jou defensa que entre els reptes de futur que demanda la ciutat hi ha "modernitzar" el cos i implantar un perfil de policia que faci respectar els límits d'una convivència cívica basada cada vegada en nivells més amplis de llibertat pública.

Això, segons Jou, només es pot aconseguir aprofundint en el model del "policia proactiu", que advoqui per la proximitat i la resolució de conflictes. Un policia "que no es deixa portar pels impulsos del moment", que no és "agressiu, ni arrogant, ni insensible" i que "es mou pels valors". "La ciutadania necessita una constant interacció per donar resposta als problemes del dia a dia, no només aquells relacionats amb la seguretat, sinó també els de convivència", ha exposat Jou que demana la "implicació individual" dels agents per fer aquesta reorganització del cos aportant-hi "experiència i coneixement".

De la necessitat virtut

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reconegut que l'avançament de les jubilacions farà que el cos estigui "uns mesos" amb menys recursos però també sosté que cal fer "de la necessitat virtut". "Ens trobem davant una oportunitat per implantar un nou model de policia, tot i que ho haurem de fer més de pressa del que segurament haguéssim previst", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa exposa que és un "repte molt important" perquè aquesta reorganització marcarà en bona part la línia de futur del cos. Madrenas creu que és el moment per "aprofundir" en el model policial de proximitat, de mediació i de gestió de conflictes i de prevenció davant l'incivisme o la seguretat vial.

"La concepció clàssica, estrictament policial de la seguretat ha evolucionat. Una policia moderna ha d'assegurar que la ciutat sigui cívica, amable, conciliadora i ha d'erradicar la violència de tot tipus", ha detallat l'alcaldessa que situa la primera prioritat en "suplir les vacants el més ràpid possible".

Madrenas ha destacat que per a les administracions és "molt complicat" fer ampliacions de plantilla però defensa que, tot i això, l'any passat van oferir noves places a la policia i enguany s'ha tornat a preveure un creixement en el nombre d'agents.

L'alcaldessa ha assegurat que la policia és una "prioritat" per a l'equip de govern i posa com a exemple la inversió de més de 300.000 euros en obres per adaptar les instal·lacions de la comissaria. Uns treballs que s'executaran al llarg d'aquest 2019.