Més de 200 persones guarden cinc minuts de silenci pel crim de la dona a mans de la filla a Banyoles

S'han decretat dos dies de dol oficials

Cares compungides i sentiments continguts és el que s'ha vist aquest divendres durant els cinc minuts de silenci que s'han fet davant de l'Ajuntament de Banyoles. Més de 200 persones s'han aplegat a l'acte de condemna per la mort violenta de la dona de 53 anys i veïna de la ciutat presumptament a mans de la seva filla menor. L'alcalde, Miquel Noguer, acompanyat de regidors i representants de Mossos i Policia Local, ha estat l'únic que ha parlat tot dient que era un acte per "recordar i condemnar la mort violenta de la Carme i donar tot el suport a la família". Un cop finalitzats els minuts de silenci, el batlle ha agraït l'assistència i ha desitjat que no s'hagi de repetir mai més per fets com aquests.

Durant l'atenció als mitjans de comunicació, Noguer ha reconegut que la ciutat ha quedat commocionada perquè és una "família molt coneguda". "Si quan una morta violenta la veus lluny de casa ja et trasbalsa, quan la veus a casa és horrorós i aquest és el sentiment de la ciutat", ha afegit. D'altra banda, també ha admès que els alcaldes "no poden arribar al nivell de conèixer les interioritats de la gent i menys pensar que pugui passar un fet com aquest". Ho ha dit quan se li ha preguntat si creu que es podria haver evitat, tenint en compte que la filla de la víctima que presumptament va matar la seva mare a ganivetades tenia diagnosticat un trastorn mental. També ha subratllat que confia que no tornarà a succeir un fet similar a la ciutat.

El batlle ha confirmat que els serveis socials havien atès a la família amb anterioritat però no ha donat més detalls per preservar la seva intimitat. També ha explicat que no s'ha requerit l'atenció psicològica a alumnes del centre on estudia la menor des dels serveis comarcals de Dipsalut i que continuen estant a disposició de l'entorn de la família quan sigui necessari.

Entre les mostres de condol, destaca el de SUMAR, l'entitat pública d'acció social de Catalunya formada per diferents administracions. La víctima era treballadora del Servei d'Atenció a Domicili (SAD) del Pla de l'Estany. "Ens afegim al dolor de la família i amics, descansi en pau", expressaven ahir dijous a través de les xarxes socials.

La menor, detinguda des d'ahir com a única sospitosa del crim, ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors al llarg del matí. Ha arribat a dos quarts de deu al Palau de Justícia de Girona custodiada pels Mossos en un vehicle logotipat. Ahir al vespre, ja va reconèixer que havia matat la mare amb un ganivet de la cuina. Ho va relatar durant la reconstrucció del crim a l'habitatge familiar de l'avinguda Països Catalans, davant la comitiva judicial, on va explicar que ho havia fet perquè tenia una mala relació amb ella i que estava enfadada per una discussió que havien tingut la nit anterior. L'atac mortal es va produir el dimecres el matí però no es va descobrir fins a la nit, quan el fill de la víctima va anar-la a veure a casa i va avisar a la policia. Els Mossos d'Esquadra buscaven la menor des de dimecres a la nit com a principal sospitosa del crim.

A l'escena del crim, els agents van trobar un ganivet ensangonat –que podria ser l'arma del crim- i una nota manuscrita que ja d'entrada van atribuir a la menor. Al text, la filla reconeixia implícitament els fets i s'acomiadava assegurant que tenia intencions de suïcidar-se per l'entorn de la població. Els Mossos van rastrejar aquestes zones situades al voltant de Banyoles però no la van localitzar. Finalment, els Mossos de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Girona van localitzar-la i detenir-la ahir dijous al migdia a Platja d'Aro (Baix Empordà). La policia sospitaven que podria haver-se desplaçat fins a un habitatge familiar d'aquesta població de la costa i que hi hauria arribat el dimecres a la tarda.

L'autòpsia va concloure que la dona va morir degollada tot i que tenia diverses ferides d'arma blanca al cos.