Els veïns de la Font de la Pólvora denuncien haver passat un Nadal ''a les fosques''

La plataforma reclama solucions a Endesa i l'Ajuntament de Girona

Fer cagar el tió a les fosques, celebrar cap d’any sense llum i esperar els reis amb espelmes. Aquest ha sigut el Nadal d’una quinzena de famílies del barri gironí de Font de la Pólvora des que el 16 de desembre un incendi als comptadors els va deixar sense llum en una situació que ja fa més de tres setmanes que dura. D’altra banda, veïns dels blocs dels carrer Castanyer, Acàcia i Avellaner també s’han vist afectats per talls de llum d’unes 7 hores les nits més assenyalades de l’any: el 23, 24 i 31 de desembre i el 5 i 6 de gener.

La Plataforma per la Dignitat de la Font de la Pólvora vol denunciar una situació que es dona des de fa anys però que s’ha agreujat especialment aquest hivern degut als "talls indiscriminats" d’Endesa. Es tracta d’una situació perillosa que ha provocat incendis en més d’una ocasió tant a Girona est com a Germans Sàbat, un altre dels barris "desatesos per l'empresa i l’Ajuntament".

Les famílies denuncien que l'empresa mai es posa en contacte amb ells per avisar dels talls elèctrics. D’altra banda, la Plataforma per la Dignitat de Font de la Pólvora considera que "l’omissió de responsabilitats del govern gironí no es pot justificar". Jose Heredia  portaveu de l’entitat, ha reiterat que els veïns se senten agreujats: “És impensable que famílies de barris més benestants de Girona passin tot el Nadal sense llum ni calefacció. Sabem que a Montjuïc també hi ha hagut talls però no s’ha deixat als afectats desatesos durant totes les festes com ha passat aquí.” 

Heredia també ha qualificat de “populista” la decisió del govern gironí d’anunciar la construcció d’un parc infantil al barri. “Quan comencem a exigir els nostres drets per la inoperància pels talls de llum, l’Ajuntament presenta als mitjans de comunicació un parc de jocs infantil sense haver parlat amb ningú del barri. No saben les nostres necessitats i no els interessa saber què en pensem. És una mesura feta de cara a la galeria, feta d’esquenes a la gent de Font de la Pólvora.”

Més enllà dels talls de llum

La Plataforma per la Dignitat de Font de la Pólvora es va constituir a finals de desembre quan una quarantena de veïnes i veïns del barri es van reunir per crear un front comú contra els talls de llum “indiscriminats” d’Endesa que fa anys que pateixen. Tot i això, la voluntat de la plataforma va més enllà i busca “situar al mapa polític i mediàtic gironí un barri històricament marginat i estigmatitzat.” Jose Heredia reivindica l’autoorganització del barri com a eina per fer front a aquesta situació: “Fa massa anys que se’ns tracta com a ciutadans de segona. Volem que l’Ajuntament, la societat gironina i els mitjans de comunicació de la ciutat siguin plenament conscients que som gironins i que exigim que se’ns escolti.”