Les ventes d'arbres de Nadal han augmentat un 40% respecte l'any passat

L'exportació d'avets a França i Portugal és una de les apostes de futur del sector

Un avet de Nadal pot costar de sis euros fins a 180 euros, tot depenent de la mida, l'espècie i si s'ha cultivat per sobreviure o només dura un Nadal. Ara bé, la crisi econòmica ha fet que cada vegada més proliferin els arbres de Nadal de plàstic a moltes llars.


Els 34 associats de la CANAC havien arribat a vendre a majoristes, superfícies de jardineria i supermercats fins a un milió d'avets abans de la crisi però en els darrers anys les vendes han caigut en picat. El president de l'associació, Albert Gallifa, ha explicat que aquest any però s'ha notat un repunt en les vendes que els fa ser optimistes, sobretot d'algunes espècies com la Picea excelsa que és més econòmica i que la gent demana més.

Els cultivadors d'arbres de Nadal d'aquesta zona usen mètodes tradicionals per cultivar i arrencar els arbres. Abans un avet no es pugi comercialitzar, està de mitjana cinc anys sembrat en algun bosc de les Guilleries fins arribar a tenir una mida bona per vendre's. 'Aquí hi ha molts minifundis i no podem produir milions i milions d'avets', explica Gallifa que afegeix que, per això, estan treballant amb l'Ajuntament de Sant Hilari per aconseguir obtenir la denominació d'origen l'Avet de les Guilleries. 'Això donaria valor afegit al nostre producte que està cultivat de manera ecològica i artesanal', ha explicat el president de l'associació.

Durant el darrer mes, al municipi de Sant Hilari és habitual la imatge de tractors i remolcs plens d'arbres de Nadal travessant els carrers del poble. Hi ha més de vint productors que es dediquen al sector de l'arbre de Nadal només en aquest municipi. D'entre els productors, Gallifa explica que n'hi ha tant que es fan la pròpia distribució com d'altres -la majoria- que només cultiven i el client li va a casa a recollir el producte.

Després d'anys arrelats al bosc, per arrencar els arbres de Nadal cal primer lligar-los i després amb una aixada se'ls extreu del sòl. A partir d'aquí, els arbres inicien diferents camins, ja sigui dins mateix de Catalunya com a la resta de l'Estat i també Europa.

L'exportació, una oportunitat de futur

Dels avets que es cultiven, un 30% es queden a Catalunya on són distribuïts a diferents superfícies de venda de plantes o supermercats. De la resta, el 55% se'n va a la resta de l'Estat on l'avet de les Guilleries és líder de vendes. 'Quasi el 90% dels avets que es venen a l'Estat són d'aquesta zona', ha explicat Gallifa.

La resta, un 15% es destinen a l'exportació a països com Portugal i França. Segons ha remarcat Gallifa, l'estat francès s'ha convertit en un gran punt de venda perquè hi ha molta demanda d'arbres. 'A quasi cada llar francesa es té un arbre de Nadal i no donen a l'abast només amb la producció pròpia', explica el president de CANAC que remarca que França ha augmentat significativament en els dos darrers anys les compres d'avets de les Guilleries. 'S'han adonat de la qualitat dels nostres arbres', es felicita Gallifa.

Per l'associació, l'exportació a països com França és 'el futur', segons reconeix el president. Aconseguir alguna distinció mediambiental o de denominació d'origen és l'altre factor que pot fer al sector millorar la seva situació actual.