Figueres calcula que té uns 250 pisos ocupats il·legalment

La Guàrdia Urbana ha fet aquest any 40 actuacions

Les ocupacions de pisos són una de les principals problemàtiques que pateix Figueres. Tant és així que la exalcaldessa, Marta Felip, va referir-s'hi durant el seu discurs de comiat. I és que dels aproximadament 800 pisos que la ciutat calcula que té buits, uns 250 estarien ocupats de manera il·legal.

Igual que Felip, l'actual alcalde, Jordi Masquef, diu que estan lligats "de peus i mans" perquè la legislació és molt restrictiva i un cop entren els ocupes, és molt difícil poder-los fer fora. En aquest sentit, Masquef insisteix que cal diferenciar entre les ocupacions que es fan per "necessitat" i les que tenen finalitats "delictives". Pel que fa a les primeres, l'alcalde diu que les situacions d'emergència estan cobertes a través dels Serveis Socials i que, per tant, les que es produeixen sense seguir aquests circuits no responen a necessitats habitacionals reals.

Masquef assegura que hi ha autèntiques xarxes que es dediquen a obrir pisos per rellogar-los als inquilins que vulguin entrar-hi. "Jo diria, fins i tot, immobiliàries", afegeix. Així ho corroborava un testimoni anònim a l'ACN el mes de novembre, que assegurava que hi ha persones que es obren els pisos buits a persones sense recursos a canvi d'entre 300 i 500 euros.

L'alcalde insisteix que les primeres hores són clau per combatre-ho. "La Guàrdia Urbana només pot actuar en calent, quan acaben d'entrar", afegeix. Per això, diu que cal prevenir i que els veïns avisin el més aviat possible. També reitera que recomanen adoptar mesures de seguretat com el blindatge de comptadors, de portes o la instal·lació de càmeres de videovigilància.

I és que, segons Masquef, aquestes ocupacions porten associats altres problemes com la degradació de la zona, la devaluació dels pisos i problemes de convivència. Per conscienciar els propietaris, el consistori ja va posar en marxa l'any 2016 una campanya per demanar la implicació de les comunitats de propietaris alertant de la importància d'avisar la policia quan es detecta una ocupació.

El problema està repartit per tota la ciutat però els edificis més conflictius a hores d'ara es troben al carrer Alberes, al Cuixà i al Casernes amb Barceloneta. En tots aquests casos, hi ha ocupacions massives. La Guàrdia Urbana, però, ha fet una quarantena d'actuacions aquest any que han impedit noves entrades a domicilis. Masquef diu que continuaran aplicant "mà dura" i fent controls contra els fraus en els subministraments però que la prevenció és, ara per ara, l'eina més eficaç.

Casos "d'èxit" al Ramon Mandri i Tutau

A banda dels problemes en els blocs que pateixen ocupacions massives, Figueres ha aconseguit actuar i recuperar diversos habitatges. Entre ells, els dels blocs de protecció oficial de la plaça Joan Tutau però també van aconseguir desallotjar el del carrer Ramon Mandri, que es va tapiar.