El govern espanyol preveu que, si els controladors compleixen, es torni a la normalitat en 24 o 48 hores

Les fiscalies de Barcelona, Tarragona i Girona obren diligències sobre la vaga salvatge dels controladors

  • L'aeroport de Girona ha viscut avui moments de caos
    L'aeroport de Girona ha viscut avui moments de caos

Ho fan a instàncies de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, que alhora ha rebut l'ordre del fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido. Les fiscalies investigaran els fets entre les cinc de la tarda de divendres, en què va començar la vaga i els controladors van presentar baixes, fins la una del migdia d'aquest dissabte, en què s'ha activat l'estat d'alerta i el cas ja depèn de la jurisdicció militar. Han fet el mateix fiscalies com la de Madrid, que ha citat a declarar els controladors que es van absentar.

Els controladors aeris tornen a la feina

Aena ha assegurat aquest dissabte al migdia que els controladors estan tornant a la feina després que es declarés l'estat d'alarma en un Consell de Ministres extraordinari celebrat al Palau de la Moncloa. En el cas de l'espai aeri de Barcelona s'ha reobert ja onze dels quinze sectors, mentre que a les Balears només un de quatre. En el cas de Madrid, tornen a estar operatius 5 dels 23 sectors, a Sevilla 4 dels 7 i a Canàries 7 de 9. A l'Estat espanyol, hi ha obert 28 dels 58 sectors. Fonts d'Aena han explicat que els controladors 'estan recuperant el sentit comú' després de l'anunci del govern espanyol. Tot i això, AENA manté que no es reemprendrà el servei fins com a mínim les set del vespre.

Nadal alerta que es trigarà dies a recuperar la normalitat per la vaga dels controladors aeris

El conseller en funcions de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha dit que la normalitat en l'espai aeri de l'estat espanyol 'va per dies'. Nadal ha assegurat que als aeroports de Barcelona, Reus i Girona, es mantindrà la cancel·lació de tots els vols durant tot el dia d'avui i la matinada. El conseller ha dit que si hi hagués alguna opció d'operar vols s'anunciaria, tot i que no pot 'garantir res'. Nadal ha qualificat la vaga com un acte de 'gravíssima irresponsabilitat' que ha posat en perill les vacances 'de moltes famílies' i l'economia d'un país 'afeblit per una crisi que ens colpeja de manera especial'. Nadal ha dit que cal una nova 'normativa' que reguli aquest col·lectiu.