Zapatero declara l'estat d'alarma per provar d'aturar la vaga salvatge dels controladors aeris

Per primer cop en democràcia · Permet obligar a treballar els vaguistes o detenir-los si s'hi neguen

Per ara es preveu que l'espai aeri romangui tancat fins les set del vespre

Mentrestant AENA ha informat que l'espai aeri continuarà tancat fins les set de la tarda i el portaveu del sindicat de controladors USCA ha demanat als seus companys que tornin als seus llocs de treball. A primera hora del matí ho havien fet la meitat dels controladors, una xifra insuficient per normalitzar l'espai aeri. Ryanair manté encara la cancel·lació de tots els seus vols durant aquest dissabte.

Tots els treballadors de l'Administració Pública s'han de sotmetre a les ordres de l'autoritat competent

L'estat d'alarma implica que es pot detenir i acusar els controladors que es neguin a treballar d'un delicte de desobediència, és dir, d'insurrecció contra l'ordre constitucional establert. El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va advertir aquest divendres els controladors que els qui siguin acusats d'aquest delicte es poden enfrontar a penes greus de presó perquè el Codi Penal estableix penes de fins a vuit anys de presó en el cas dels civils.

L'estat d'alarma consta a l'article 162 de la Constitució i s'activa en casos de terratremols, inundacions, incendis urbans, accidents de gran magnitud, epidèmies, manca de productes de primera necessitat i la paralització dels serveis públics per als ciutadans. Per fer-lo efectiu el Consell ha signat un decret que té una vigència màxima de quinze dies que només es poden prorrogar amb un acord al Congrés dels Diputats. Mitjançant aquest decret, tots els treballadors de l'Administració Pública i els cossos policials s'han de sotmetre a les ordres de l'autoritat competent i se'ls pot imposar serveis extraordinaris.

Ja es preveuen acomiadaments

El ministre de Foment, José B lanco, ha assegurat en una entrevista que hi haurà acomiadaments com a conseqüència de l'actitud dels controladors i que hi haurà aeroports que potser s'hauran de tancar durant un període de temps a causa de la manca de controladors per facilitar que altres funcionin. També ha reclamat a la fiscalia que actuï perquè s'han comès delictes que estan tipificats.

La fiscalia ja va sol·licitar divendres que s'obri una causa per suposats delictes contra el trànsit aeri i la policia li ha facilitat aquest dissabte el nom dels controladors que no han assistit a la feina. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Elena Salgado, ha apuntat aquest dissabte en una entrevista a la Cadena Ser que divendres al matí ja hi havia 'indicis' que hi hauria problemes amb els controladors.