Caos a l'aeroport de Girona degut a la vaga de controladors

Ryanair ha cancel·lat tots els vols per avui dissabte · Zapatero declara l'estat d'alarma

  • Els primers damnificats van ser uns 600 passatgers que volaven a diverses destinacions © ACN
    Els primers damnificats van ser uns 600 passatgers que volaven a diverses destinacions © ACN
  • Els passatgers s'amunteguen als taulells de reclamació perquè els tornin els diners del bitllet © ACN
    Els passatgers s'amunteguen als taulells de reclamació perquè els tornin els diners del bitllet © ACN
  • El panell de l'aeroport de Girona mostra tots els vols cancel·lats © ACN
    El panell de l'aeroport de Girona mostra tots els vols cancel·lats © ACN

(Última ampliació: 12:37h)

Uns 600 passatgers de l'aeroport Girona-Costa Brava van ser els primers en no poder viatjar aquest pont de la Puríssima a causa de la vaga encoberta dels controladors aeris. Es tracta dels vols que anaven a Estocolm, Madrid, Glasgow i Londres i que havien de sortir ahir al vespre. A més, sis vols procedents de Gdansk, Gothenburg, Venècia, Marrakech, Madrid i Olso que havien d'aterrar a l'aeroport gironí tampoc ho van poder fer.

Durant tot aquest divendres al vespre els passatgers s'han amuntegat als taulells de reclamació de Ryanair esperant rebre una resposta per part de la companyia aèria. Molts viatgers han optat perquè els retornessin els diners i d'altres els van dir d'esperar a avui dissabte per agafar un altre vol. A hores d'ara Ryanair ha anunciat que el servei no es tornarà a iniciar a les 11 del matí tal i com havien anunciat, fet que ha provocat sorpresa i indignació entre els usuaris.

'Als controladors els hauria de caure pèl'

Els passatgers que més a prop han estat de les seves vacances han estat els viatgers que havien d'agafar el vol a Estocolm de les 20.20h d'ahir. Un cop facturat l'equipatge i a dalt l'avió, els passatgers han notat que alguna cosa estranya passava. 'Anàvem mirant el mòbil per informar-nos i veiem que tancaven molts aeroports', ha relatat un dels passatgers, en Miquel Soria.

Soria ha explicat que el pilot els ha avisat que havien de baixar de l'avió perquè s'havia cancel·lat el vol i que no han rebut més informació. En principi, els passatgers d'aquest avió podran volar, segons els ha confirmat Ryanair, dissabte al matí amb un vol especial que sortirà a les 10.45h. En Miquel anirà a dormir a casa d'una amiga a Girona però hi ha altres passatgers que han hagut d'optar per passar la nit a les cadires de l'aeroport o buscar un hotel.

És el cas de la Margaret Baquero, de Sant Celoni, que també havia de viatjar a Suècia. Després de la cancel·lació, ha optat per passar-se la nit a l'aeroport perquè la companyia els demana que a les vuit del matí ja estiguin a les instal·lacions per intentar agafar un altre vol. La Margaret anava a visitar una cosina i reconeix que està molt indignada: 'Ja està bé de jugar així amb les persones, tenim vacances i és un dret que té tothom', ha manifestat mentre feia cua per tal de presentar una reclamació.

La Clara Sánchez i l'Helena Novellas també s'han vist afectades per la vaga sorpresa dels controladors. Amb un grup d'amigues, anaven a passar el cap de setmana a Madrid. La Clara ha explicat que no han rebut informació i que no sabien què passava exactament. 'Ens anaven trucant des de casa per avisar-nos que s'estaven tancant aeroports', ha explicat.

Elles han optat perquè els reembossin els diners perquè només anaven a passar el cap de setmana a Madrid i no tenen vol assegurat per dissabte al matí. 'Hem hagut de trucar a l'apartament que ens havien llogat i tenim sort perquè ens conserven la reserva per un altre moment de l'any', explica l'Helena que diu que estan indignades perquè els feia il·lusió passar un cap de setmana juntes i fora de casa.

Des de la Canonja, a Tarragona, venien un grup de 16 pares i fills disposats a passar cinc dies a Glasgow. 'Anàvem escoltant la ràdio i sentíem que tancaven Madrid, Palma, Barcelona..però pensàvem que a nosaltres no ens enganxaria', lamentava la Paqui Orellana que ha criticat l'actitud dels controladors. 'Una vaga no es pot muntar sense avisar i demanar permís, això és inconstitucional i als controladors els hauria de caure el pèl i que els fessin fora de la feina', ha relatat.

Després de preparar el viatge amb temps, la Maite Oliver explica que han decidit tornar cap a casa perquè no tenen connexió amb Glasgow fins al dilluns. 'Nosaltres encara rai perquè anàvem de vacances però i les famílies que estan separades o la gent gran', ha comentat la Maite.