Concentració contra el desallotjament del centre ocupa de Kan Kolmo a Girona

Les propietàries volen recuperar les finques

Una cinquantena d'usuaris del centre social Kan Kolmo, situat al carrer del Carme de Girona, s'han concentrat aquest dimarts al migdia davant dels jutjats per evitar el desallotjament del local ocupat. Aquest matí es celebrava el judici en què les dues propietàries de les dues finques ocupades volien recuperar les seves parcel·les i per això demanaven desallotjar el centre ocupa.

Segons l'advocada de les dues dones propietàries dels immobles –que són mare i filla– fa deu anys que la finca està ocupada sense el consentiment de cap de les dues i per això demana que es faci fora a totes les persones que hi viuen i que hi fan activitats.

De tota manera, la defensa ha assegurat que durant tots aquests anys, els usuaris han millorat els immobles fent-hi reformes i protegint-los de la degradació. Benet Salellas ha afirmat que les dues finques havien estat en desús "durant 30 anys" fins que un grup d'activistes van decidir ocupar-les. Una vegada a dins "han cuidat i tingut cura" d'aquesta propietat.

A més, l'advocat també creu que cal tenir en compte que les persones que han ocupat aquest espai ha estat per organitzar diferents activitats "socials, culturals i polítiques". En aquesta línia, dos testimonis han assegurat que a Kan Kolmo s'hi porten a terme debats, classes de ioga, tallers de reparació de bicis, entre d'altres.

Els dos testimonis també han explicat al jutge que han fet el sostre d'una de les habitacions nou perquè estava molt degradat, han adequat uns lavabos i també han arreglat els desaigües. Salellas també ha explicat que abans de l'ocupació, els veïns del voltant s'havien queixat en reiterades ocasions del mal estat de les dues finques i la presència de rates al seu interior.

En un dels immobles també hi viuen diferents famílies en situació vulnerable. La seva advocada ha denunciat que les dues propietàries no hagin fet cap requeriment a les famílies abans de posar la denúncia, ni tampoc hagin avisat als serveis socials perquè actuïn. Per això els dos advocats de la defensa han demanat que s'aturi el desallotjament.

Ara, el jutge haurà de dictar una sentència. En cas en què s'autoritzi el desallotjament, Salellas ha avançat que podria efectuar-se a partir de la primavera del 2019. A més, ha afegit que si el jutge ho autoritza, suposarà una "sentència de mort" a l'espai social i cultural.