Obren els més de 2.700 col·legis electorals

5,3 milions de catalans estan cridats a les urnes

Així, s'escolliran 85 diputats per Barcelona, 18 per Tarragona, 17 per Girona i 15 per Lleida. Pel que fa a la resta de regulació electoral, s'aplica la mateixa llei que a les eleccions legislatives al Congrés dels Diputats, és a dir, la llei orgànica del règim electoral general. Aquesta llei estableix el llindar del 3% dels vots vàlids emesos en la circumscripció corresponent com a percentatge mínim perquè les candidatures puguin obtenir representació parlamentària.


Per convertir els vots en escons s'aplica la fórmula d'Hondt. En una columna, s'ordenen de major a menor el nombre de vots obtinguts per cadascuna de les candidatures que hagin superat la barrera del 3 per cent del total de vots per circumscripció.

Seguidament i en columnes successives, es divideix el nombre de vots obtinguts per cada candidatura per 1, 2, 3, etcètera, fins al nombre d'escons en disputa. Els escons s'atribueixen a les candidatures que obtinguin els quocients més grans per ordre decreixent.

Més de 84.000 joves podran votar per primera vegada

De tots aquests, 84.107 joves podran votar per primer cop perquè en els darrers comicis -les eleccions al Parlament Europeu- encara no havien fet 18 anys. Per circumscripcions electorals, es tracta de 61.911 nous electors a Barcelona; 8.285 a Girona; 4.710 a Lleida; i 9.201 a Tarragona.
El Centre de Recollida d'Informació (CRI) està situat a l'Edifici de la Campana de Barcelona i hi treballaran 300 persones, mentre que a la resta de Catalunya seran 5.000 persones més de l'administració.

Un cop es tanquin les urnes, començarà el recompte, que es farà a través de tres sistemes: a través dels col·legis administrats electrònicament en set localitats (una per vegueria); per PDA, als municipis de més de 10.000 habitants; i per telèfon, en localitats de menys de 10.000 habitants. En total hi haurà 339 meses electròniques; 5.838 que transmetran la seva informació a través de PDA; i 1.855 més que ho faran per telèfon.

Butlletes en braille

Una de les novetats de les eleccions d'aquest 28 de novembre és que més de 200 cecs podran votar en paperetes escrites en braille. Un equip d'experts de la Comissió de Braille espanyola va verificar fa unes setmanes totes les paperetes i va comprovar que eren equivalents a les impreses amb tinta. Cada votant registrat tindrà disponible a la seva mesa electoral les paperetes de totes les candidatures, cosa que els permetrà votar en secret.

Un cop verificades les peticions amb la Junta Electoral Central i les paperetes amb la comissió d'experts, els 'kits' amb tot el material explicatiu i el necessari per votar s'enviarà a les quatre juntes electorals provincials, que a la vegada ho enviaran als ajuntaments corresponents. Cada secretari municipal s'encarregarà de fer arribar el 'kit' a la mesa electoral corresponent. Allà, el dia 28 la persona cega es dirigirà a la seva mesa, demanarà el 'kit' i es dirigirà a una zona reservada per poder elegir la papereta que vulgui.