Més de 1.200 denúncies per consumir droga al carrer a Girona, la majoria a joves

La Policia Municipal crea un grup específic

Lluitar contra el consum d'estupefaents al carrer s'ha convertit en una de les prioritats de la Policia Municipal de Girona. A la ciutat, la gran majoria de les actes que aixequen els agents són contra aquells qui fumen marihuana. Molts d'ells són joves, que es reparteixen en llocs com la zona de Santa Eugènia, Migdia-Casernes o els entorns de l'estació de tren. Però la policia també controla altres espais on els veïns hagin detectat la problemàtica (per exemple, els entorns d'alguns instituts).

Durant aquest 2018 i fins a la primera setmana de desembre, els agents ja han aixecat fins a 1.211 actes contra el consum de droga al carrer. En comparació amb tot el 2017, ja en són un 7% més (aleshores se'n van aixecar 1.134). Cadascuna d'elles porta aparellada una multa de 300 euros. I en cas que el qui fuma marihuana sigui menor d'edat, la denúncia s'envia directament als seus pares.

El cap de la Policia Municipal explica que el cos ha "esmerçar recursos" per combatre el consum d'estupefaents a la via pública perquè contribueix "a incrementar la sensació d'inseguretat". De fet, aquest any, la policia ha creat un grup específic format per quatre agents –que surten amb la unitat canina- que s'han focalitzat en combatre aquest il·lícit i lluitar contra l'incivisme.

"Nosaltres planifiquem les actuacions en funció dels requeriments que ens fa la ciutadania", explica Joan Jou, en relació a les queixes relacionades amb els grups de joves que fumen marihuana al carrer. Però apart d'això, els agents també s'han centrat tot allò que fa referència a l'incompliment de les ordenances. Entre aquestes, el consum d'alcohol a la via pública o l'excés de sorolls.

1.200 actes per incomplir ordenances

De fet, l'inspector concreta que aquest any el cos ha rebut 53.000 requeriments, dels quals 29.000 han acabat amb intervenció policial. I d'aquests, un 31% feien referència a "queixes que fa la ciutadania per incompliments de les ordenances". Això ha suposat, de retruc, que la Policia Municipal hagi aixecat fins a un 11% més d'actes –en total, 1.200- derivades d'aquests incompliments.

Dins aquest global s'hi troben, per exemple, 200 denúncies per excés de soroll o 380 més contra propietaris de gossos que els duien deslligats, sense xip o bé no en recollien els excrements. "Continuarem en aquesta línia, perquè la tasca de la Policia Municipal és garantir un espai de proximitat on la ciutadania s'hi senti bé", ha subratllat l'inspector Joan Jou.

Mil multes per fer servir el mòbil al volant

El cap de la Policia Municipal de Girona ha aprofitat aquest dimarts per passar balanç de les diferents actuacions que ha dut a terme el cos. En matèria de trànsit, en destaca, per exemple, que els agents han arribat a multar fins a 1.000 conductors que feien servir el mòbil. També s'han posat 1.500 denúncies a vehicles aparcats sobre la vorera, 250 més per altres estacionats en passos de vianants, 750 contra gent que havia deixat el cotxe en un lloc reservat per a minusvàlids o 890 a ciclistes que anaven per sobre la vorera.

En matèria de seguretat, l'inspector també ha volgut destacar els bons resultats de la campanya per lluitar contra els furts en zones comercials (com ara l'Eixample, el Barri Vell i Sant Narcís). Jou explica que, aquest any, la policia es desplaça fins a les botigues per agafar denúncies in situ, i que al llarg del 2018 ja se n'han recollides 350 i s'han pogut detenir més de 200 lladres. Alguns dels quals s'empescaven diferents estratagemes –com ara fer servir perruques- per evitar que els descobrissin pispant.

Per últim, el cap de la Policia Municipal també ha fet incís en què els agents han estat "més bel·ligerants" a l'hora de combatre les ocupacions d'habitatges. Joan Jou ha explicat que arreu de la ciutat ja hi ha 25 comunitats de veïns on la policia hi patrulla –s'han fet 4.900 vigilàncies- i que s'han denunciat 95 casos d'ocupacions il·legals.