Girona ha acollit 378 menors migrants sense referents durant el 2018

El 70% d'aquests joves té més de 16 anys i un 88,5% procedeix del Marroc

La directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacuberta, ha explicat aquest dimecres que la capital gironina ha acollit 378 menors migrants sense referents durant el 2018, gairebé el doble que els 196 de l'any anterior. El 70% d'aquests joves té més de 16 anys i un 88,5% procedeix del Marroc.
En el marc de la taula rodona 'Joves migrants sense referents: entre la valentia i la vulnerabilitat', organitzada per Càritas Diocesana al Centre Cultural La Mercè, Casacuberta ha reconegut que es tracta d'una "situació d'emergència" però ha afirmat que cal abordar la situació "de manera alineada, per activar els recursos necessaris perquè aquests joves puguin inserir-se a la nostra societat".
 
Émpez ha recordat que, malgrat que la gran majoria de menors i joves migrants sense referents són nois, també hi ha noies, que són "les invisibilitzades d'aquesta situació", i que, segons ha dit, sovint són víctimes de la tracta de blanques o utilitzades com a mà d'obra domèstica sense cap garantia de drets.

Jordi Jordà, coordinador de l'Àrea de suport del joves tutelats i extutelats a Girona, ha revelat que l'àrea ha acollit 465 joves durant el 2018 i ha recordat que la província de Girona només disposa de 66 places d'habitatge per fer front a la situació actual.

Finalment, Anna Villa, directora tècnica de la Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), ha reconegut la feina "històrica" duta a terme fins ara, però ha volgut destacar el "gran volum" de la situació actual, amb arribades de fins a 200 joves cada mes de manera habitual.