Jutgen un guàrdia civil acusat de liderar una xarxa de prostitució a locals gironins

L'acusat, que s'enfronta a 24 anys de presó, ha negat tots els càrrecs durant el judici a l'Audiència

Enmig d'una gran expectació mediàtica, l'Audiència de Girona ha començat el judici contra els tres acusats de liderar una xarxa de proxenetisme. Els fets que es jutgen es remunten entre el setembre del 2001 i el juny del 2002. Segons el fiscal, els tres processats es dedicaven a captar joves a Ucraïna amb falses promeses de feina i, un cop aquí, els hi retiraven els passaports i les obligaven a exercir la prostitució.


Segons recull el fiscal, al llarg d'aquells mesos els acusats van portar tres joves cap a Catalunya. Un cop aquí, la xarxa les va obligar a exercir la prostitució a locals de la Jonquera (Alt Empordà), Llambilles (Gironès), el Vendrell, Reus o Tordera (Maresme), entre d'altres.

Per doblegar la seva voluntat, els tres acusats amenaçaven les joves de manera continuada i, en alguna ocasió, fins i tot van arribar a agredir-les. Segons recull el fiscal, les noies vivien atemorides sota amenaces de mort i, fins i tot, alguns cops havien rebut pallisses.

A més, l'acusació pública sosté que l'agent de la Guàrdia Civil va mostrar la placa a dues de les víctimes, i els va dir que 'elles no podrien fugir perquè, com que era policia, les trobaria anessin on anessin'. El cas es va destapar arran d'una investigació interna que va portar a terme el mateix cos policial.

Una de les proves clau que ha servit per incriminar els tres acusats (l'agent, el porter del prostíbul i la parella d'aquest darrer) han estat una sèrie de gravacions comprometedores. Als enregistraments, es pot escoltar com els integrants de la xarxa parlen entre ells i amenacen les joves si es neguen a exercir la prostitució.

Neguen els càrrecs

Aquest matí, davant el tribunal de l'Audiència de Girona, tots tres processats han negat els càrrecs. Tant l'agent de la Guàrdia Civil com els altres dos acusats han sostingut que en cap moment es van conxorxar per enganyar les joves i portar-les a Catalunya per fer-les prostituir.

Durant el judici, també s'han pogut escoltar algunes de les gravacions que van servir per incriminar-los. Tot i això, cap dels tres acusats ha dit haver format part de la xarxa de proxenetes. Durant la seva declaració, el porter del prostíbul ha explicat, per exemple, que les noies sabien a què es dedicarien quan van arribar a Catalunya, i que ningú les va coaccionar per exercir la prostitució.

De totes maneres, aquesta no és la tesi que sostenen tant el fiscal com l'acusació particular. Aquestes dues parts imputen a cadascun dels processats tres delictes relatius a la prostitució i demanen que se'ls condemni a una pena global de 24 anys de presó.

A més, també sol·liciten que se'ls imposin multes que s'estenen entre els 21.600 i els 22.050 euros per diverses faltes de maltractament. El judici, que ha començat aquest dilluns a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, s'allargarà durant quatre dies.