Puigcercós repta Mas a convocar un referèndum d'independència si Madrid rebutja el concert econòmic

Mas descarta una consulta ara perquè s'ha de fer 'amb garanties' de guanyar-lo

En el bloc sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, Puigcercós ha posat sobre la taula una 'proposta formal' dirigida al candidat de CiU. El líder republicà ha plantejat a Mas anar 'junts' a Madrid per aconseguir el concert econòmic -també ha convidat 'si vol' a ICV-EUiA-, però amb la condició de convocar un referèndum per la independència en cas que aquesta proposta es trobi amb les 'portes tancades' per part de l'estat espanyol. 'Si aconseguim el concert millor, perfecte per Catalunya, un gran pas, però si les portes estan tancades, comprometi's a fer un referèndum per la independència', ha dit Puigcercós.


Mas ha celebrat 'molt' que el candidat d'ERC 'entengui que primer cal intentar el tema del concert econòmic, perquè fins ara ho havien plantejat de manera diferent', demanant un referèndum com a condició sine qua non. 'Crec que està en la bona línia', ha dit, per 'sumar esforços, i tant de bo poguéssim convèncer Montilla i Camacho'.

Sobre la consulta que li ha demanat Puigcercós, el líder de CiU ha deixat clar que 'un referèndum no és problema si es fa o no es fa, sinó si el guanyem o no'. 'Vostè està disposat a fer un referèndum per perdre i dividir el país? Sap quantes derrotes té acumuluades Catalunya en aquest sentit? Hem d'anar a perdre?', li ha preguntat. Mas no ha descartat que en un futur es pugui fer una consulta d'aquestes característiques, però sempre 'amb garanties que es guanya molt bé' i no porta el país 'contra les roques'. Puigcercós li ha replicat que Mas té 'una altra prioritat, segurament entendre's amb el PP'.

Per la seva banda, el candidat del PSC ha rebutjat el concert econòmic, que ha qualificat 'd'aventura', i ha pronosticat que Mas 'se n'oblidarà si guanya les eleccions'. Montilla ha apostat per 'defensar el que va votar el poble de Catalunya', que passa per l'acord de finançament que es va pactar fruit de l'Estatut. 'Quan parla de pacte fiscal, l'acord de finançament no és un pacte fiscal?', li ha preguntat a Mas.

Montilla i Mas s'han interpel·lat sobre aquesta qüestió. 'Vostè està d'acord amb què Catalunya pugui administrar els seus propis recursos?', li ha demanat Mas. Montilla li ha reclamat respecte per les 'regles del joc', que són 'la Constitució i l'Estatut'. En aquest sentit, el candidat del PSC ha dit que el concert que planteja Mas 'va en contra de l'Estatut' i li ha retret que el candidat de CiU 'es vanagloriava d'haver negociat la part del finançament, que és contrària a la proposta que vostè fa, ha canviat d'opinió'. Mas ha defensat que si Euskadi i Navarra tenen concert, 'perquè no Catalunya'.

Per la seva banda, la candidata del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també ha recriminat a Mas que 'en tota la negociació de l'Estatut no va parlar de concert' i que ara planteja un debat que ha pronosticat que serà 'frustrant' per als catalans, perquè està fora del marc constitucional. I 'he vist que amb Puigcercós ja arriben a alguna entesa', ha dit, mentre Mas li ha resposta que és 'la mateixa entesa de vostè amb Montilla per no reclamar el concert'.

El candidat d'ICV-EUiA ha remarcat que amb el concert 'no ho solucionem tot', no ha volgut entrar en si és constitucional o no, tot i que creu que el TC el tombaria. A més, ha advertit que, amb un referèndum, 'anem a l'escenari de partir-nos per la meitat amb un referèndum'. Per això, ha advocat per 'avançar junts' i 'definir un full de ruta compartit' davant el que ha tombat el Constitucional.

I el candidat de C's, Albert Rivera, ha lamentat que hi hagi partits que vagin per 'l'abisme de l'independentisme' i ha retret a Joan Puigcercós els seus 'insults' contra Andalusia. Rivera ha recordat que té família a Andalusia i ha dit a Puigcercós que 'també m'està insultant a mi'. A més, Rivera ha garantit que el seu partit 'no farà com el PSC i el PP, que ens vendrem per fer de comparses de Mas' o bé farà 'al feina bruta al nacionalisme fent lleis més nacionalistes'.