Unió de Pagesos reclama la liberalització d'horaris als mercats municipals i a les cooperatives

El sindicat assegura que cal compatibilitzar el temps d'obertura d'aquests espais amb els horaris laborals

Si es vol que els productes del camp català arribin més als consumidors, cal liberalitzar horaris. Aquesta és la demanda que ha posat sobre la taula el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, davant la preferència dels consumidors d'anar a les grans superfícies i supermercats a l'hora de fer la compra.


Segons Caball, cal emmotllar-se als nous hàbits de consum, i permetre que els mercats municipals, les cooperatives i les botigues especialitzades tinguin les persianes alçades en hores en què la gent no treballi. D'aquesta manera, segons UP, els productes agraris frescos i els que es venen en llocs com cooperatives (fruits secs, oli, vi o mel) tindrien més sortida.

'Aquesta adaptació no només la reclamem nosaltres, sinó també els consumidors', ha explicat Joan Caball. Per exemplificar la situació, Caball ha explicat que coneix un pagès d'Espolla (Alt Empordà), que té ramat i carnisseria, i que ha optat per obrir en diumenge. 'Si no ho fa així, sap que perdrà part dels seus guanys', ha indicat el coordinador nacional.

Joan Caball ha ressaltat que la liberalització d'horaris és una resposta 'a la realitat' actual, i ha instat a modificar 'els impediments tècnicojurídics' que no la fan possible. 'Amb aquesta mesura, els percentatges de gent que opta per anar a les grans cadenes es reduiria', ha valorat el representant d'Unió de Pagesos.

A l'hora de fer aquesta demanda, el sindicat es basa en els resultats d'una enquesta que UP i 'Catalunyam!' han portat a terme durant la celebració del certamen Firatast de Girona. L'enquesta es va fer al llarg dels tres dies que va durar el saló, i la van respondre un total de 510 persones.

Entre els resultats que ha ressaltat el sindicat hi ha el fet que el 86% dels enquestats estarien disposats a comprar productes frescos i elaborats als mercats municipals o, directament, amb el pagès. Tot i això, l'enquesta també revela que gairebé la meitat dels enquestats opten pels supermercats o les grans superfícies a l'hora d'adquirir els elaborats.

Vuit de cada deu prioritza origen

D'altra banda, gairebé vuit de cada deu dels qui van respondre l'enquesta (un 78%) afirma que, a l'hora d'omplir la cistella de la compra, prioritza els productes catalans i de proximitat. Finalment, en relació a què es valora més a l'hora de comprar un producte, els consumidors consideren que la qualitat passa per davant de tot, seguit de l'origen i -en tercer lloc- el preu del producte.