Resum de la visita de Vox a Girona: càrregues policials, ferits i un detingut

La CUP reclama la dimissió del conseller d'Interior

Girona s'ha despertat aquest dijous al matí enmig d'un fort dispositiu policial. Més d'una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) blindaven el perímetre i l'interior de la plaça U d'octubre de 2017 de Girona, on a les onze del matí hi havia convocat un acte per commemorar els 40 anys de la Constitució espanyola. L'organitzava la plataforma Borbonia i rebia el suport del PP, Vox i PxC.

La Plataforma Antifeixista Gironina ha convocat una manifestació de rebuig a la presència de l'extrema dreta a la ciutat. A dos quarts de nou del matí, cap a 300 manifestants s'han concentrat a l'avinguda Ramon Folch. Poca estona després, han emprès una marxa ràpida fins a arribar a la plaça per l'extrem oposat on hi havia convocat l'acte de Borbonia.

Un cop a la plaça, un grup de manifestants –alguns encaputxats- ha tombat les tanques de seguretat que feien de cordó policial. En aquest moment, els antiavalots han fet una primera càrrega que ha dispersat els manifestants per dos carrers diferents. Després, els Mossos han retrocedit fins a formar una línia i els manifestants –que en algun moment del dia han arribat a ser un miler- han tornat a ocupar una part de la plaça amb la consigna de no marxar.

En aquesta primera càrrega els Mossos d'Esquadra han detingut un dels manifestants, a qui després han traslladat a dependències policials. Poca estona després han identificat un altre jove per, suposadament, llançar pedres.

Durant tota l'estona hi ha hagut calma tensa entre els Mossos i els manifestants, que en algun moment han llançat ous, pintura i objectes com ampolles contra els agents. Poc abans de les onze han començat a aparèixer a l'altra punta de la plaça banderes espanyoles dels participants en l'acte convocat per Borbonia, que finalment ha aplegat un centenar de persones.

La tranquil·litat s'ha trencat quan Álvaro de Marichalar, present a la manifestació constitucionalista, ha irromput a la part de la plaça on hi havia la concentració antifeixista. Els Mossos d'Esquadra l'han escortat mentre un grup de manifestants el perseguia per fer-lo marxar.

A l'encreuament entre el carrer Eiximenis i Jaume I, hi ha tornat a haver enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra. Alguns manifestants han llançat cadires de la terrassa d'un bar contra els agents, que han tornat a carregar.

Com a resultats de les càrregues, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès quinze Mossos d'Esquadra i tres manifestants. Fonts de l'hospital Trueta de Girona han informat que han hagut d'ingressar tres manifestants, un d'ells en estat greu i els altres dos de caràcter lleu. El col·lectiu Sanitaris per la República assenyala que ha atès més d'una trentena de manifestants que han patit ferides de diversa consideració.

Un cop ha acabat l'acte convocat per Borbonia, a la una de la tarda, la manifestació s'ha traslladat fins a la comissaria dels Mossos i a les tres s'ha desconvocat la protesta un cop el manifestant arrestat ha sortit en llibertat. Els Mossos li atribueixen un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat.

La CUP reclama la dimissió de Buch

La CUP ha tornat a exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, arran de les càrregues policials contra la manifestació antifeixista a Girona. La diputada Maria Sirvent ha criticat que els Mossos d'Esquadra se centrin en "protegir els interessos" de persones que defensen "postulats masclistes, feixistes i racistes". "Demanen que dimiteixi Buch i que Torra cessi el conseller per la gestió nefasta al Departament d'Interior", ha afirmat.

En la mateixa línia, el regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas ha denunciat les "càrregues indiscriminades i totalment fora de lloc" dels Mossos. "És injustificable i no es pot permetre", ha afirmat Salellas que critica que els Mossos "acabin protegint l'extrema dreta i el feixisme". També ha criticat que l'Ajuntament de Girona no hagi fet res per impedir l'acte convocat per Borbonia.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha pronunciat a través de les xarxes socials. "La ultradreta busca la confrontació social i l'agitació, s'alimenten del conflicte", ha afirmat Madrenas que lamenta que s'hagi donat "publicitat" a l'extrema dreta quan ha quedat demostrat pel nombre d'assistents a l'acte que "tenen molt poca representativitat a Girona".

A més, ha demanat al sistema judicial que des del territori es puguin "aplicar criteris de prudència" davant de possibles enfrontaments com "els que es preveien". "Cal buscar sempre la manera de preservar drets fonamentals sense alterar la convivència ciutadana", ha exposat Madrenas que afegeix que les imatges de les càrregues "no són grates per a ningú".

El PP acusa els manifestants de "feixistes"

La regidora del PP a Girona, Concepció Veray, ha acusat els manifestants de tenir actituds "feixistes" per intentar impedir que se celebri un acte a favor de la Constitució espanyola. "Aquest és un acte en positiu, nosaltres no assistim a actes que vagin contra res ni ningú com es fa a l'altre costat de la plaça", ha criticat i ha assegurat que hi ha diversos gironins que no han anat a l'acte per "por" per la manifestació en contra convocada. "Estan espantant els qui ho volen celebrar, que marxin i respectin la nostra llibertat de celebració", ha conclòs.