La Diputació de Girona surt en defensa del català en resposta a la demanda de Convivència Cívica

Una quarantena de treballadors de Xaloc s'han concentrat al ple per demanar millors condicions laborals

  • Els treballadors de Xaloc participants en la protesta s'han concentrat a la sala de plens © ACN
    Els treballadors de Xaloc participants en la protesta s'han concentrat a la sala de plens © ACN
  • Un moment del Ple celebrat aquest dimarts a la Diputació de Girona © ACN
    Un moment del Ple celebrat aquest dimarts a la Diputació de Girona © ACN

Així el Ple ha aprovat per unanimitat la moció de rebuig al recurs contenciós administratiu presentat per la plataforma Convivència Cívica Catalana. Segons el text consensuat, es pretén crear 'una falsa polèmica' al voltant de la llengua, i defensa que ni a la Diputació ni a cap altra administració 'hi ha cap problema derivat de la utilització del català, que s'empra amb normalitat al dia a dia de la institució'.


En aquest sentit, els grups representats al Ple de la Diputació es comprometen a 'continuar fomentant i utilitzant la llengua pròpia de Catalunya com a llengua vehicular' dins la institució, en les comunicacions orals i escrites, per 'garantir els drets lingüístics de les persones i per continuar avançant en el procés de normalització lingüística a l'administració local'.

Davant la decisió cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre certs articles del reglaments d'usos lingüístics de diverses institucions com la Diputació de Lleida o l'Ajuntament de Barcelona, la moció aprovada per la Diputació de Girona proposa també 'impulsar un Pacte Nacional per la Llengua per treure de la confrontació política' l'ús del català, 'deixant-lo al marge de lluites que li són lesives'.

D'aquesta manera, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha argumentat que 'no hi ha cap risc per tenir aprovat un reglament d'ús de la llengua' perquè 'no modificarà els hàbits de cap de nosaltres'. Ha afegit que a la corporació s'usa el català 'habitualment i amb normalitat des de fa molts anys'.

Creació d'un servei per fomentar l'ocupació

El Ple de la Diputació també ha aprovat la signatura d'un conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya per a la creació del Sistema d'Orientació i Intermediació Laboral, que entre d'altres té l'objectiu de posar a l'abast dels ciutadans ofertes de feina. El sistema d'Orientació i Intermediació Laboral, dins el marc de les tecnologies de la informació i la comunicació de l'administració, s'articularà a través del portal d'ocupació Feina Activa i el programa d'orientació laboral Galileu, del Servei d'Ocupació de Catalunya i la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSPLE), que la Diputació té desplegada per les comarques gironines.

D'altra banda, el Ple ha donat llum verda a la incorporació dels tretze primers ajuntaments al servei de gestió integral de la taxa de l'1,5% de la Xarxa Local de Municipis (Xaloc). Es tracta d'un nou un servei que ha posat en marxa Xaloc de gestió, recaptació i inspecció de la taxa municipal amb què es grava les empreses subministradores de gas, llum, aigua i telefonia per l'aprofitament especial del domini públic local.

L'objectiu d'aquest nou servei és millorar la gestió de la taxa de l'1,5% i la de la telefonia mòbil, quant a la recaptació (que es farà trimestralment) i quant al règim de liquidació (per mitjà d'autoliquidacions).

El projecte dels agents d'igualtat, qüestionat pel seu elevat cost

En el Ple d'aquest dimarts s'ha aprovat reformular el finançament del conveni de col·laboració entre el Departament de Treball i la Diputació de Girona per al desplegament de la Xarxa d'Agents Locals d'Igualtat. En aquest sentit, el portaveu de CiU a la Diputació, Jaume Torramadé, ha reflexionat que quan s'han acabat els fons europeus, els ajuntaments que mantenien els agents d'igualtat n'han prescindit.

Així, s'ha preguntat si la seva tasca és 'realment efectiva'. 'Potser no es tractaria d'obrir noves línies del que pot fer un ajuntament, sinó reforçar aquelles figures que sí hi ha obligació de proporcionar', ha defensat Torramadé, que ha afegit que amb els agents d'igualtat 'ha passat igual que el Ministeri, que al final ha desaparegut'. Així mateix, el portaveu de CiU ha criticat que aquest projecte hagi tingut un elevat cost, d'1,4 MEUR, aportats per Europa i la Diputació.

En resposta, el vicepresident de la Diputació i diputat de Promoció Econòmica i Noves Tecnologies, Joan Pluma, ha defensat que 'hi ha iniciatives que necessiten temps per consolidar-se', posant com a exemple els serveis de promoció econòmica. Inicialment 'deurien estar finançats pel fons social europeu', i avui 'molts' dels que hi van intervenir 'han acabat en la plantilla dels ajuntaments'.

Protesta dels treballadors de Xaloc per considerar-se empleats 'de segona'

Una quarantena d'empleats de Xaloc s'han manifestat aquest dimarts pels carrers de Girona per expressar el seu desacord amb la política de personal de la Diputació. Així, lamenten que des del 2006 s'ha donat un impuls a Xaloc amb l'ampliació de la plantilla i les competències, però aquests canvis 'no han anat acompanyats de millores en les condicions laborals del personal, sinó al contrari, que han empitjorat', segons denuncien. També critiquen que encara no s'ha pogut signar un conveni que reculli les condicions de treball dels empleats, ni aplicar subsidiàriament el de la Diputació -tal com es preveia en els estatuts de Xaloc.

Subratllen, així, que hi ha diferències 'insalvables' amb la resta de personal de la Diputació. Posen com a exemple que els altres treballadors de la corporació cobren 250 euros més a l'any, o que tenen una jornada laboral de 2,5 hores menys a la setmana que els treballadors de Xaloc.

Així mateix, denuncien que els empleats de Xaloc, el 2007, participaven del pla de pensions, a part que se'ls abonava la 3a paga i la paga de productivitat que, 'sense raó justificada, ens han estat suprimides'. Així mateix, es pregunten perquè 'els mateixos polítics apliquen unes condicions de treball al personal de la Diputació diferents a les que rebem el personal de Xaloc', subratllant que tenen la sensació de ser 'empleats de segona'.

En aquest sentit, el delegat de CCOO dels funcionaris de Xaloc, Àngel Liria, ha explicat que la protesta d'aquest dimarts arriba després que les converses hagin quedat aturades. Així, aquest dilluns es van reunir amb Vilert, que tot i que els va dir que les negociacions no estaven tancades, els treballadors no veuen en la Diputació una 'voluntat immediata d'arribar a una solució'. D'aquesta manera els empleats consideren que hi ha una 'manca d'implicació i passivitat' de la corporació per arribar a un acord.

En la protesta d'aquest dimarts s'ha repetit pels carrers de Girona el lema de 'més negociacions, prou imposicions'. La manifestació ha acabat a la sala on s'ha celebrat el ple, on s'han concentrat els treballadors. També, els empleats han repartit fulls amb les seves reivindicacions als diputats que anaven arribant a la sessió plenària.