La Diputació de Girona aprova els pressupostos de 2019 amb la CUP en contra

El PDeCAT, ERC, la CUP i IdS demanen "l'absolució dels presos polítics"

La Diputació de Girona ha aprovat els comptes del 2019 amb els vots favorables de tots els partits tret de la CUP. La vicepresidenta de Promoció Econòmica, Administració i Hisenda, Maria Àngels Planas, ha volgut remarcar la importància que tenen les polítiques socials en els comptes d'aquest 2019 i ha afirmat que aquests seran els pressupostos "més socials" que ha tingut mai la Diputació de Girona.

De fet, Planas ha defensat que les línies prioritàries són les polítiques socials, mediambientals, de salut i de territori.

Tot i així, el portaveu de la CUP a l'ens, Lluc Salellas, ha criticat que la Diputació de Girona no sigui "una de les que més serveis presta, però si de les que més subvencions dona". En aquest sentit, Salellas ha defensat la proposta de la seva formació que consisteix en augmentar els serveis que ofereixen a la ciutadania i als ajuntaments en comptes "d'externalitzar-los". "No perquè s'inverteixi més en polítiques socials vol dir que siguin uns pressupostos socials", ha reblat el cupaire.

A més, Salellas també ha lamentat que no se'ls avisés a l'hora de negociar els comptes de l'any que ve. El diputat provincial ha remarcat que va rebre una trucada "el diumenge a les 10 de la nit" de la vicepresidenta per reunir-se l'endemà. Salellas ha afirmat que durant la trobada no va denotar una voluntat de diàleg en cap moment.

Davant d'aquestes acusacions, Planas li ha respost que "hi havia temps" de parlar i negociar però que la CUP "només vol el seu pressupost" i per això ja preveia que seria complicat poder negociar cap tipus de suport.

Més diners pels municipis afectats pels aiguats

La resta de grups polítics també han demanat al PDeCAT que ampliï la partida destinada a ajudar als municipis afectats pels temporals d'aquest últim semestre a les comarques gironines. La proposta del govern de la Diputació de Girona és crear una partida de 250.000 euros i Independents de la Selva (IdS), PSC i ERC han assegurat que aquesta previsió podria quedar petita davant dels estralls provocats pels aiguats.

En aquest punt, el president de l'ens, Miquel Noguer, ha recordat que la partida dels 250.000 euros es suma a una altra dins del fons de contingència prevista per aquest tipus d'emergències i que està formada per 500.000 euros més. Per això, Noguer ha assegurat que es dedicaran 750.000 euros en total per ajudar a tots els ajuntaments afectats. De tota manera, el president també ha garantit que no és un tema per "jugar-hi" i per això, si cal, "donarem més diners".

Moció per "l'absolució dels presos polítics"

La Diputació de Girona també ha aprovat una moció per demanar "l'absolució dels presos polítics". El text, signat per tots els grups polítics menys el PSC, considera que l'empresonament i el judici dels exconsellers és un "càstig i escarment" per haver portat a terme el referèndum de l'1 d'octubre. Per això demanen la "llibertat incondicional de tots els presos".

El portaveu del PSC, Juli Fernández, ha assegurat que compartien "gran part dels elements" que explicava el text, però que no estaven d'acord en d'altres punts. Per això s'han abstingut. Fernández ha afirmat que l'abstenció és, sobretot, perquè no han acabat de veure "què aporta de nou" aquesta moció, tenint en compte que ja s'havien fet peticions similars en el passat.

Per això el líder socialista a la Diputació de Girona ha instat a "buscar una solució política" a la situació. Tot i així, Juli Fernández ha explicat que no volien votar-hi en contra perquè el seu grup no està "a favor de la judicialització de la política". A més, ha recordat que el conjunt de diputats ja havien votat favorablement a altres mocions, "fins i tot per sobre del que el nostre partit a nivell nacional ha anat fent".