La Fundació Mascort exposa a Torroella més de 180 fotografies de l'arxiu de la família

La mostra repassa cent anys d'història

Cent anys d'història a través de fotografies. Això és el que es podrà veure a partir de demà a la seu de la Fundació Mascort, a Torroella de Montgrí. L'espai inaugura l'exposició 'Vides privades. Històries compartides. El fons fotogràfic de la família Mascort (1860-1960)'. L'exposició recull més de 180 imatges de l'arxiu familiar, que compta amb més de 2.500 registres.

La comissària de l'exposició i autora del catàleg, Marta Grassot, planteja un recorregut per la història de la fotografia a partir del fons familiar. En ell, mostra l'evolució dels procediments i formats més antics, la majoria en bon estat de conservació. Destaca, per exemple, una albúmina colorida de 1862, dos ferrotips de finals del segle XIX i principis del XX i un gran nombre de plaques de vidre estereoscòpiques, datades del primer quart del segle XX.

El fons també conserva una gran quantitat de targetes de visita, el primer format estàndard de suport paper conegut de la història de la fotografia.

També destaca la presència de fotògrafs professionals nacional i internacionals de 23 procedències, l'obra dels quals va arribar per via familiar des dels Estats Units, Brasil, Cuba, Alemanya o França però també de Barcelona o Girona. Entre elles, hi ha Cohner, Langlois, Amoretty, Martínez de Hebert, Napoleon, Audouard, Esplugas, Esquirol o Masaguer.

A banda d'això, també compta amb una gran quantitat d'imatges i material amateur. Gràcies a l'interès d'alguns dels membres de la família, com el propi Ramon Mascort (que va tenir la seva primera càmera als 6 anys), es poden veure històries familiars i l'evolució de la societat al llarg de diverses èpoques.