Acord per a protegir més de 30 hectàrees de l'estany de Sils

El conveni de custòdia fluvial tindrà una durada de quatre anys

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Sils, la Fundació EMYS i la Fundació Catalunya La Pedrera han signat aquest divendres un conveni de custòdia fluvial destinat a preservar i millorar l’estany de Sils, dins els termes municipals de Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella i Sils (Selva). La formalització d’aquest acord suposa un pas important per a recuperar la riquesa biològica d’una de les zones humides més interessants de Catalunya, de gran importància per la seva diversitat d'herpetofauna i avifauna.

La signatura del conveni ha estat presidida per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Han signat l’acord el director de l’ACA, Jordi Agustí; l’alcalde de Sils, Martí Nogué; el president de la Fundació EMYS, Enric Llebot, i el president de la Fundació Catalunya La Pedrera, Germán Ramón-Cortés. El conveni té una durada de quatre anys i, de manera anual, es farà un seguiment de les actuacions i mesures que es duguin a terme.

L’àrea a protegir i conservar se centra en l’estany de Sils (12 hectàrees), la riera de Santa Maria i la sèquia de Sils (7 quilòmetres), així com en diverses finques adjacents, algunes de les quals són propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera (amb un total de 14 hectàrees), així com en unes 20 finques amb contractes privats de custòdia que estan a la zona humida de Sils.

L’acord preveu primer un anàlisi i diagnosi de l’estat del medi i, a partir d’aquí, es definiran les accions i actuacions de conservació a desenvolupar. Els objectius generals de l’acord se centren en la recuperació i millora dels diferents hàbitats, de la heterogeneïtat, dels processos ecològics i biodiversitat dels espais naturals del conveni, fomentar el coneixement, la recerca i la sensibilització de la natura en els espais naturals inclosos al conveni. També amb el conveni subscrit es definiran accions d’educació ambiental.

La custòdia fluvial a Catalunya

El consell d’administració de l’ACA va aprovar el 14 de desembre de 2016 el model de conveni marc elaborat amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), per establir acords amb les entitats per a la protecció i el desenvolupament dels ecosistemes aquàtics.

Aquest conveni ha servit per fixar i aplicar el mateix model amb les entitats de custòdia. S’obté, així, arran d’aquesta col·laboració, un assoliment d’acords de manera ordenada i homogènia. D’aquesta manera, les entitats signants podran accedir a les ordres de subvenció que l’ACA atorga per a la restauració de trams fluvials i zones humides en règim de custòdia fluvial.

Actualment hi ha cinc convenis de custòdia fluvial signats, concretament amb la fundació Emys a la riera de Santa Maria, l’Associació ambiental La Sínia al Baix Gaià, la Fundació Aurora al riu Francolí (Tarragona-El Morell), i al torrent del Bogatell, amb el Museu del Ter i la Universitat de Vic per rieres de la Costa Brava, i el Consorci del Ter per a l’estudi i l’encàrrec de gestió d’actuacions de custòdia fluvial del bosc de ribera al riu Ter als termes municipals de Foixà i Colomers.

Paral·lelament, també s’està treballant en altres propostes, com la del Grup Natura Freixe al meandre de Riba-roja, la zona de Sebes i el meandre de Flix, així com amb la de l’Ajuntament de Granollers al riu Congost, i d’aquelles que es derivin de les subvencions de custòdia fluvial atorgades i que impliquin convenis de custòdia del domini públic hidràulic.