Es tripliquen les atencions sanitàries a menors durant les Fires de Sant Narcís de Girona

L'Ajuntament constata que el públic que va les barraques cada vegada és més jove

Les fires d'enguany han durat un dia més que habitualment. Des del 28 d'octubre al 7 de novembre, l'ajuntament calcula que 125.000 persones han estat al recinte de la Copa i a les atraccions de la Devesa. En total, la Creu Roja ha hagut d'atendre 142 ciutadans. Destaquen les dades d'atencions a menors que han passat, d'un any a l'altre, de 11 a 31 casos i també el de les dones que de 33 el 2009 s'han enfilat a les 61 atencions d'aquestes fires.

De les 142 atencions sanitàries, un total de 56 han estat per casos relacionats amb el consum d'alcohol. L'ajuntament considera que les dades no són preocupants pel que fa al volum -si es comparen amb les 125.000 persones que han passat per les fires- però repeteix el missatge que cal més prevenció, sobretot per als més joves, per evitar que associïn oci amb alcohol.

Entre els menors, la Creu Roja ha atès a 31 joves, dels quals 16 per casos de consum d'alcohol. La pitjor part se la van endur tres menors que van acabar a l'hospital amb intoxicacions etíliques o per drogues. A banda dels menors, també es van fer 16 evacuacions a l'hospital d'adults, de les quals sis van ser per comes etílics.

Per evitar que els menors beguin, les associacions hi tenen un paper fonamental ja que són les encarregades de demanar el DNI a aquells joves que sospiten que no tenen encara els 18 anys. L'ajuntament constata que les barraques han col·laborat molt amb la policia i que 's'han demanat molts DNI', afirma Freixenet. Després del primer cap de setmana de fires, però, l'ajuntament va fer tancar durant quatre dies dues barraques que va detectar que venien alcohol a joves i els va sancionar amb 300 euros.

Sovint el problema és que els joves duen l'alcohol de casa. En aquesta casos, la regidora delegada de Seguretat, Maria Àngels Freixent, ha explicat que la policia els 'dissuadeix' de consumir aquestes begudes i els recorda que no en poden comprar a les barraques. Freixenet reconeix que, com ja va passar l'any passat, també s'han requisat ampolles però demana que es facin un debat més profund sobre aquesta problemàtica i que no només s'encari des de l'acció última de la policia -quan els treu l'alcohol- sinó que s'abordi des de la prevenció.

Unes fires sense incidents remarcables

Els serveis de seguretat municipals han recopilat totes les dades sobre incidències aquests dies de fires. Freixenet ha indicat que els resultats estan en la línia dels darrers cinc anys i que no hi ha hagut canvis excepcionals.

Durant les fires, s'han registrat 20 accidents a la zona de les fires i 29 més a la resta de la ciutat. La grua també ha treballat intensament aquests dies i s'han retirat 167 vehicles del recinte de les fires i 220 més de la resta de la ciutat.

Els controls d'alcoholèmia s'han fet en la mateixa mesura que l'any passat però amb millors resultats. Segons dades de la Policia Local, de les 226 proves, només 18 han tingut un resultat positiu d'alcohol i tres per drogues.

La policia també ha aixecat 26 actes per venda il·legal, 133 per tinença o consum de drogues, setze per armes i 66 més per altres irregularitats administratives. La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Alsina, també ha explicat que es van obrir expedients greus a dues parades de castanyes i una de menjar per no tenir retolació en català. El plec de clàusules per poder tenir parada a les fires estableix que cal complir la Llei de Política Lingüística. Malgrat l'expedient podia comportar tancar la parada no va caldre perquè els propietaris van corregir la retolació.

En relació als fets denunciats, la policia ha registrat 61 denúncies a les fires i 90 a la resta de la ciutat. Pel que fa a les faltes, un total de 98 s'han denunciat al sector fires i 113 a la resta de la ciutat. La policia ha detingut durant les fires 25 persones a la Copa i les atraccions -per delictes com robatoris, amenaces, baralla o violència de gènere- i també 40 més a la resta de la ciutat.

Canvis per a l'any vinent

En aplicació al nou Pla d'Usos de la Devesa -pendent encara de l'aprovació definitiva del ple-, les atraccions s'hauran de distribuir diferent l'any que ve. L'objectiu és que se situïn més lluny dels arbres per tal de protegir els plàtans de les agressions que els poden causar les atraccions i la presència humana massiva durant els dies de fires.

Alsina ha explicat que ja treballen en la nova distribució per tal que totes les atraccions -aquest any n'hi ha hagut 169- puguin tenir un lloc adient per situar-se. 'Ha de ser un circuit comercial, sense culs de sac i que garanteixi la protecció de l'arbrat i la seguretat del miler de persones que viuen a la Devesa durant les fires', ha avançat la regidora.