Birrart de Sarrià de Ter: cervesa artesanal amb marca catalana

L'empresa gironina produeix quatre tipus d'aquesta beguda sota el nom 'Moska' que distribueix a un centenar d'establiments

En Josep Borrell i la Sílvia Ivars van començar a fer cervesa a casa, com a afició. Al setembre del 2008 però van començar a fer-ne per vendre-la, des dels baixos d'un local de Sarrià de Ter. Quan ells van començar només hi havia una altra microcerveseria a Catalunya però ara el sector ha anat a l'alça i ja hi ha una desena de petites empreses dedicades al món de la cervesa artesana.

Borrell destaca que la cervesa que produeixen és més natural que les marques que fabriquen a nivell industrial. Les diferències bàsiques són dues. Per una banda, no es filtra, és a dir, no s'eliminen les restes dels llevats i, per altra banda, no es pasteuritza i, per tant, els llevats estan 'vius' i canvien el sabor de la cervesa amb el pas dels dies. En el cas de la cervesa negra, Borrell explica que fins passats vuit mesos la cervesa va 'guanyant sabor' dins l'ampolla. 'La nostra cervesa és un producte bio', ha remarcat el propietari de Birrart.

Aquesta empresa fabrica quatre tipus de cervesa. La més semblant a la cervesa industrial és el tipus rossa, una altra més d'estil britànic és la torrada, també fan cervesa negre -menys forta que la que es coneix d'altres marques- i la cervesa de poma, feta amb fruita de la DO Poma de Girona.

Cervesa de producció catalana

L'aposta per als productes del territori és clara a l'empresa. La màquina cervesera i els fermentadors estan fabricats a Catalunya així com molts dels ingredients de les cerveses. Ara bé, Borrell explica que les maltes les ha de comprar fora -a Gran Bretanya, França o Alemanya- perquè, malgrat creix l'interès per la cervesa, a Catalunya no hi ha prou varietat.

El passat estiu l'empresa va crear un tipus especial, anomenada cervesa d'estiu, més lleugera i quasi sense amargor. Aquest tipus especial, del qual se'n van vendre 1.200 ampolles, va guanyar el Premi de la Cervesa de l'Any a la Fira de la Cervesa de Jafre (Baix Empordà).

Augmentar la producció

Al 2009, la producció de Birrart va ser de 26.000 litres, unes 78.000 ampolles. Cada setmana, en Josep tot sol elabora unes 1.200 ampolles de cervesa i s'encarrega personalment de tots els passos. Compra les matèries primeres, mol el gran, prepara la maquinària, fa les mescles adients per a cada tipus de cervesa, embotella i etiqueta el producte.

Aquest 2010 els canvis de maquinària que han introduït i algunes avaries han fet que la producció s'hagi parat algunes setmanes i, per tant, preveuen mantenir el mateix nivell que el 2009 però, per a l'any vinent, volen arribar als 40.000 litres. Això ho permetrà la instal·lació d'un fermentador més gran. La facturació del 2009, el primer any que la marca sortia al mercat, va estar entorn als 70.000 euros.

Per vendre les cerveses -Birrart no disposa de web ni venta en línia- compten amb un distribuïdor que reparteix el producte a un centenar de bars, restaurants, botigues 'delicatessen' de la demarcació. 'La nostra cervesa està pensada per vendre's a les comarques gironines, tot i que ja comencem a anar més enllà', manifesta Borrell.

En Josep produeix en solitari la cervesa i, per tant, quan ha d'anar a algunes fires ha d'aturar la producció. Per això, a les fires hi va per fer-hi promoció i donar a conèixer el producte. Actualment a Catalunya hi ha una desena de microcerveseries però Borrell assegura que no es fan la competència. 'La cervesa és un sector a l'alça i creix l'interès pel producte', assegura Borrell que afirma que cada petita empresa de cerveses ha de vendre al territori més proper per tal de no fer-se competència.

Projectes de futur

Per al pròxim any la voluntat d'en Josep i la Sílvia és aconseguir augmentar la producció de 26.000 a 40.000 litres per any. El fet de ser una empresa molt petita dificulta marcar-se reptes a curt termini. Ara bé, per al 2012 Birrart vol començar a distribuir bidons de cervesa als bars on ja venen producte per tal que els clients puguin beure la cervesa a canyes.

Un altre projecte que tenen en ment és aprofitar els ingredients de la cervesa per fer altres productes com melmelada, gelea o elaborar pa amb el llevat que sobre de la producció de la cervesa.