Quatre anys i mig de presó per al veí de Salt que es va fer enviar cocaïna amagada dins figuretes de pessebre

La sentència imposa al condemnat el pagament d'una multa de 80.000 euros

El cas que s'ha sentenciat ara es remunta al novembre de l'any passat. Aquell mes, el personal de duanes de l'aeroport londinenc de Gatwick va interceptar un paquet procedent de Nicaragua. Després de passar-lo per sota els raigs X, els agents britànics el van obrir. A dins, hi havia un souvenir de fusta que simulava un ganivet, dues postals i onze figuretes de pessebre.

Però el paquet nadalenc també amagava una altra sorpresa. I és que a l'interior de deu de les figuretes hi havien paquets amb droga. En total, més de 600 grams de cocaïna, el valor de la qual -segons recull la sentència- hauria assolit els 44.702 euros al mercat negre.

La tramesa postal teia com a destí un pis del carrer Montsalvatge de Salt. Per això, els agents britànics van alertar la policia estatal, que es va fer càrrec del cas. Quan el paquet va arribar per via aèria a Barcelona, els agents el van interceptar i -disfressats de missatgers- el van portar fins al seu destí.

Al pis de Salt, qui els va obrir la porta va ser José Maria Obes, de 61 anys, que vivia allà amb la seva companya sentimental i la filla d'aquesta. Després que els signés el rebut, els agents el van detenir per haver-se fet enviar la droga.

Durant el judici, l'acusat va negar tenir res a veure amb la tramesa. Va explicar que, com que la seva dona és representant d'una empresa de cosmètica, era habitual que rebessin molts paquets per aquelles dates. El processat, però, va sostenir que ell no era traficant, i que tampoc s'explicava qui li podia haver enviat el paquet.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat José Antonio Soria, no dóna cap mena de credibilitat a aquesta versió. El tribunal conclou que José María Obes estava al darrere de l'enviament, i que va ser ell qui va contactar amb els traficants de Nicaragua perquè li enviessin la droga al seu pis de Salt.

Per arribar a aquesta conclusió, l'escrit ressalta que l'acusat va prendre part a l'operació de manera activa. D'entrada, perquè l'adreça que constava al paquet era molt precisa (amb el número de porta i el codi postal). A més, l'Audiència també indica que 'no té cap mena de lògica' que s'enviï una quantitat de cocaïna per valor de 44.072 euros més enllà de l'Atlàntic 'sense un acord previ'.

Canvi de cognoms

La sentència també indica que, a l'hora de fer constar el destinatari del paquet, tot i que el nom era inventat, els dos cognoms que hi apareixien corresponien als de la seva companya sentimental de l'acusat i a la filla d'aquesta. Finalment, l'escrit de l'Audiència conclou que la conducta de José Maria Obes en el moment de recollir el paquet i signar el rebut als dos agents disfressats, 'denota clarament el coneixement de la tramesa i el seu contingut'.

Per aquests motius, l'Audiència de Girona condemna José Maria Obes a quatre anys i mig de presó per un delicte contra la salut pública. A més d'aquesta pena, la sentència també imposa al condemnat el pagament d'una multa de 80.000 euros. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.