Introdueixen un fong a l'olivera típica de l'Empordà que augmenta fins al 67% la supervivència dels arbres

La varietat Argudell és autòctona de la zona i la que dóna singularitat als olis de la DOP

La varietat Argudell representa el 80% de la producció actual de les 800 hectàrees d'olivera de la DOP Oli de l'Empordà. Fins ara, el problema es produïa quan els pagesos volien ampliar camps o fer noves plantacions perquè el 90% dels arbres que plantaven d'aquesta varietat no sobrevivien. Per això, des del DAR juntament amb l'IRTA, el consell regulador de la DOP i el celler Espelt han impulsat un projecte per donar més vigor a l'arbre i millorar l'arrelament.

El primer assaig va ser un 'fracàs', segons ha explicat el responsable del projecte, Ramon Espígol, perquè van plantar 8.000 plantes i no en va sobreviure ni un. A base de provatures, han vist que introduint un fong a la planta han augmentat la supervivència de la planta fins al 67%. Es tracta d'un fong micorrízic de laboratori però la intenció és buscar fongs autòctons per veure si milloren encara més els resultats. 'El resultat és un èxit, major del que ens esperàvem', ha afirmat Espígol.

A partir d'ara, la intenció és fer arribar la planta modificada als vivers perquès estiguin a l'abast dels productors. El president de la DOP, Simó Casanoves, ha afirmat que és una gran notícia per al sector perquè es tracta de la varietat més característica de la zona i la que dóna singularitat al producte final. L'any passat la DOP va produir 220.000 litres d'oli i la previsió és que aquest any en siguin més perquè hi ha una bona collita i també hi ha més productors que s'han sumat a la DOP, creada l'any 2008.