Caixa Girona desapareix del mapa

L'entitat gironina i 'la Caixa' registren la nova societat després de l'absorció

Caixa Girona deixarà d'existir com a societat i també desapareixerà la seva imatge corporativa a les oficines a partir d'aquest dimecres 3 de novembre. Segons ha comunicat 'la Caixa' aquest dimecres a la tarda, els presidents de les dues entitats han formalitzat, davant el Registre Mercantil, la nova societat que inclou, a partir d'ara i arran d'una fusió per absorció, els actius de Caixa Girona dins 'la Caixa'.

En pocs dies, els operaris s'han afanyat a canviar els cartells de les 228 oficines de Caixa Girona perquè llueixin ja l'estrella mironiana insígnia de 'la Caixa'. Els canvis no només s'han donat a les oficines sinó que la fins ara seu central de Caixa Girona ja ha despenjat el 'peix' i hi llueix ja l'estrella de 'la Caixa' ja que, a partir d'ara, es converteix en la seu de l'entitat a Girona. Fins ara, la seu de 'la Caixa' a la ciutat s'havia ubicat al carrer Santa Clara.

Els clients han notat ja alguns canvis. L'endemà de l'assemblea general del setembre que va aprovar la fusió per absorció, els clients ja podien retirar diners dels caixers de 'la Caixa' sense comissió. Ara bé, la integració tecnològica completa -targetes, oficina virtual o punts, entre d'altres- no es farà fins l'1 de gener.

Per exemple, els comptes corrents i les llibretes no modificaran les seves condicions fins al gener quan canviaran de numeració però es mantindran les condicions contractades amb Caixa Girona.
Pel que fa a les targetes, el client rebrà a casa la nova targeta amb una explicació dels canvis i podrà començar a operar amb ella a partir de l'1 de gener.

'Un acurat procés de fusió'

'La Caixa' ha enviat una carta institucional, signada pel president, Isidre Fainé, i el director general, Joan Maria Nin, en la que destaquen que l'absorció de Caixa Girona 'permet unir la gran experiència i la llarga trajectòria de les dues institucions. De la seva banda, Fainé i Nin subratllen que les dues entitats han treballat conjuntament 'en un acurat procés de fusió' que tingut com a finalitat 'cuidar al màxim l'atenció als clients i combinar el millor dels dos models i les dues cultures corporatives'.

Oficines obertes fins al 2011

Durant el què queda d'any no es tancarà cap oficina. La integració fa que un 8% de la xarxa d'oficines de les dues entitats a Catalunya s'hagin de tancar -hi ha oficines de les dues caixes a tocar en molts municipis- però aquestes oficines, entre 150 i 160, no s'hauran de tancar fins al 2011.

Després dels canvis de rètols, hi ha moltes oficines de 'la Caixa' que estan pràcticament de costat. Per això, l'entitat ha decidit abaixar la persiana d'algunes de les que estan més properes, tot i que encara no es coneix quines seran les oficines afectades.

Sense canvis a l'obra social

L'obra social de Caixa Girona continuarà en mans de la fundació Caixa Girona durant el 2010 i el 2011. La voluntat expressada per 'la Caixa' és mantenir tots els programes de caire social, assistencial, cultural o artístic que actualment promou la fundació gironina. Ara bé, l'autonomia de la fundació de Caixa Girona estarà sempre sota la tutela de 'la Caixa'.

Alteracions en la plantilla

Un cop registrada la nova societat, comença la integració dels treballadors de Caixa Girona a la plantilla de 'la Caixa', amb les condicions que van acordar les dues entitats i els sindicats. L'acord laboral recull que els treballadors de l'entitat gironina cobraran el mateix que els de 'la Caixa' en un termini de dos anys i mig. Actualment, cobren un 27% menys.

L'absorció per part de 'la Caixa' suposa una reducció de plantilla del 20%. Dels 1.100 treballadors amb què compta Caixa Girona, se n'han prejubilat uns 150. Es tracta de persones d'entre 55 i 60 anys que, segons l'acord laboral al qual es va arribar amb els sindicats, cobraran entre el 80% i el 90% del sou brut depenent de l'edat.

D'altra banda, un cop formalitzada la fusió tots els membres de l'assemblea i dels òrgans directius -inclòs el president, el director general i els vicepresidents- han cessat del càrrec.

70 anys d'història

La desaparició de Caixa Girona ha arribat just quan l'entitat celebrava els 70 anys. El 20 de setembre del 1940, en els inicis de la dictadura franquista, es va fundar l'entitat sota el nom 'Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Gerona'. Aquesta entitat procedia de l'antiga Caixa de la Generalitat, fundada en època de la II República a partir de la Caja Provincial de Barcelona (1926)