La DOP Oli de l’Empordà inicia la collita amb bones previsions de qualitat i producció

Les pluges i la climatologia asseguren un oli d’oliva verge extra excel·lent

Els productors de la DOP Oli de l’Empordà han iniciat aquesta setmana la nova campanya de collita d’olives amb bones expectatives i la previsió d’obtenir un oli d’oliva verge extra de molt bona qualitat. Després d’uns anys marcats per la sequera i la inestabilitat climàtica, les condicions meteorològiques del 2025 han afavorit el cultiu i permetran una collita superior a la dels anys anteriors.

Segons ha explicat Simón Casanovas, president del Consell Regulador de la DOP Oli de l’Empordà, “les pluges moderades i la climatologia equilibrada d’aquest any asseguren un bon rendiment i una collita millor”. Casanovas ha destacat també que la pluviometria de finals de 2024 va ser determinant per garantir una “bona brotada i floració de les oliveres”, fet que ha contribuït a consolidar una producció estable i d’alta qualitat.

A més, aquesta nova campanya arriba amb noves incorporacions d’operadors certificats dins la DOP, que enguany comptarà amb sis trulls elaboradors: Empordàlia (Pau), EFA Sureda Casanovas (Ullà), Trull Ylla (Cabanes), Celler Cooperatiu d’Espolla, Or de l’Albera (Agullana) i ADN Argudell (Espolla).

L’Oli de l’Empordà s’elabora a partir de les tres varietats autòctones i exclusives de la zona —argudell, curivell i llei de Cadaqués—, juntament amb la varietat tradicional arbequina, present al territori des del segle XVIII. La varietat argudell continua sent la majoritària i la que aporta la personalitat pròpia a l’oli, amb una presència mínima del 51% en els productes certificats.

Actualment, unes 900 hectàrees d’oliveres estan inscrites a la DOP, situades principalment en terrenys pobres i pedregosos que abracen la serra de l’Albera i la serra de Rodes al nord, i el Montgrí i les Gavarres al sud. Aquestes condicions geològiques, amb granits, pissarres i argiles, confereixen a l’oli empordanès un caràcter singular, fresc i aromàtic, que el distingeix com un dels grans productes agroalimentaris de qualitat del territori.