300 persones de Territori es mobilitzen per resoldre les incidències de les pluges del dijous

17 carreteres gironines es van veure afectades

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha dut a terme un centenar d’actuacions per atendre les incidències en les infraestructures i en la mobilitat derivades de les intenses pluges caigudes el dijous i per a facilitar la mobilitat i la seguretat a la ciutadania. Aquestes tasques han mobilitzat més de 300 persones dels equips del Departament vinculades a la secretaria d’Infraestructures i Mobilitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC),  a banda del personal del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha fet un seguiment exhaustiu de l’episodi.
A primera hora d’aquest matí, s’han analitzat les actuacions dutes a terme i a executar com a conseqüència dels aiguats, en una reunió encapçalada pel secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, a la seu del Departament. Posteriorment, el secretari s’ha desplaçat fins a la C-58 a Vacarisses, on ahir es va produir una esllavissada que ha comportat afectacions significatives a la circulació, i a la C-55, a Abrera.

Incidències a la xarxa viària

A la xarxa viària de titularitat de la Generalitat, l’operatiu desplegat ha atès 76 incidències produïdes com a conseqüència dels aiguats. Aquestes incidències han comportat 36 afectacions en el trànsit a les carreteres, en especial a la demarcació de Barcelona (13) i Girona (17) i, en menor mesura, a Terres de l’Ebre (6).
 
Les afectacions més significatives s’han produït a les carreteres C-58 (Vacarisses), C-55 (Abrera), B-120 (Viladecavalls), C-243c (entre Terrassa i Martorell), GI-552 (Breda – Arbúcies), GI-550 (Arbúcies – Sant Hilari Sacalm) i GI-553 (Breda-Hostalric). D’aquestes, encara s’està treballant per tornar a la normalitat  en  les següents:
 
· C-58, a Vacarisses (Vallès Occidental), es va produir una esllavissada de terres. Està operatiu un sentit de circulació i s’han obert les barreres del peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet. Els equips del Departament han estat treballant des que es va produir l’esllavissada per retirar el material de la calçada i sanejar el talús afectat. Els treballs s’enllestiran aquesta tarda.
 
· C-55, a Abrera (Baix Llobregat): un esvoranc al ferm ha afectat mig carril de la calçada, de manera que s’han fet més estrets els carrils de circulació.
 
· B-120, a Viladecavalls (Vallès Occidental). Com a conseqüència de la caiguda d’arbres, els arrossegaments de material, i la inestabilitat d’un mur extern a la carretera, la calçada està tallada.

Afectacions en el servei ferroviari

Com a conseqüència dels forts aiguats que van caure ahir a la ciutat de Barcelona i la seva demarcació, les infraestructures i instal·lacions d’FGC van patir diverses afectacions que van provocar alteracions al servei ferroviari habitual.
 
Durant tot el dia d'ahir, FGC va mobilitzar els seus equips operatius per tal de treballar en l’estabilització dels diferents despreniments i en la neteja i verificació de l’estat de la via, amb l’objectiu de poder normalitzar el servei el més aviat possible.
 
Un cop finalitzat el servei, tècnics d’FGC van inspeccionar durant tota la nit l’estat de les línies de Ferrocarrils per comprovar possibles afectacions i actuar on fos necessari.
 
A la línia Barcelona-Vallès, s’han dut a terme circulacions d’inspecció de via en el tram entre les estacions de Sarrià i Terrassa Nacions Unides / Sabadell Parc del Nord. En aquests treballs s’han retirat en alguns punts petits despreniments, runa, arbres i branques, garantint que el servei es pogués oferir amb total normalitat a l’inici del servei de divendres. La línia es va normalitzar totalment a les 19.25 h.
 
A la línia Llobregat-Anoia, s’han dut a terme també inspeccions a la via en els trams compresos entre les estacions de Sant Boi i Igualada / Manresa Baixador. En aquests treballs s’han retirat tots els despreniments, arbres i estabilitzat zones amb acumulació d’aigua, tot assegurant que el servei es podia oferir amb normalitzat a la via. La línia va estar afectada entre les 13.36 i les 17.07 h.
 
Pel que fa al Cremallera de Montserrat, s’ha treballat durant tota la nit netejant la via i verificant les possibles afectacions de l’esllavissada. Un cop validat l’estat òptim de la via, el servei s’ha reprès aquest matí de divendres a les 09.00 h.

Anàlisi de talussos

De la seva banda, tècnics de l’ICGC treballen des d’ahir per analitzar sobre el terreny la seguretat dels talussos i vessants afectats per esllavissades i determinar les actuacions a emprendre. Així, han inspeccionat afectacions produïdes a les línies d’FGC i al Massís de Montserrat.

Desbordaments localitzats i danys en talussos

Pel que fa a rius i rieres i infraestructures del cicle de l’aigua, les pluges registrades van afectar, principalment, diversos municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, la Garrotxa, el Baix Ebre i el Montsià i, tot i que la majoria dels cursos fluvials d’aquestes zones han tingut la suficient capacitat per assumir els increments de cabal, s’han registrat desbordaments localitzats i possibles danys en talussos provocats per la força de l’aigua. També es va produir una incidència en la depuradora de Rubí, a causa de la interrupció temporal de subministrament elèctric, que ja està resolta.  
 
Des d’ahir, inspectors de l’ACA s’estan desplaçant a diverses localitats de les comarques esmentades per donar suport als ajuntaments afectats i avaluar les actuacions de reparació dels danys en els casos més necessaris.
 
Els primers indicis apunten que els danys han afectat talussos i estructura civil de diverses rieres i també de zones urbanes per manca de capacitat de la infraestructura existent.
 
L’ACA, enguany, ha aprovat i adjudicat una línia d’ajuts de 4 MEUR en actuacions de protecció contra avingudes. Es preveu que durant l’any 2019 s’obri una nova línia d’ajuts amb el mateix pressupost (4 MEUR) per dur a terme actuacions contra avingudes com les que van succeir ahir.
 
En els municipis pertanyents a la conca de l’Ebre, es donarà tot el suport necessari als ajuntaments per reclamar les actuacions necessàries a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Servei de Meteorològic de Catalunya

Els equips del Servei Meteorològic de Catalunya han fet un seguiment exhaustiu d’aquest episodi, que ha deixat acumulacions de més de 100mm en poques hores a diversos sectors del litoral i del prelitoral. A més, segons dades del mateix Servei, el d’ahir va ser el dia més plujós dels últims 31 anys registrat a l’Observatori Fabra de Barcelona i l’estació automàtica de Castellbisbal va mesurar 150 mm al llarg de dijous, la dada més alta des que està funcionament, fa 10 anys.