La FOEG alerta que Girona pot tardar 10 anys a recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi

Un estudi determina que si el creixement de l'economia és de l'1% la recuperació pot ser molt lenta

El missatge de la FOEG és clar. Si no es recupera un bon ritme de creixement econòmic a les comarques gironines no tornaran als bons nivells d'ocupació dels anys 2006 i 2007. La federació ha plantejat diversos escenaris, des dels més optimistes fins als pitjors, per reflectir com l'economia gironina pot tornar als nivells d'abans de la crisi.

Per una banda, la FOEG calcula que, en el millors dels escenaris, si l'economia creix als nivells del darrer trimestre del 2006 -entorn al 7%- la recuperació de la màxima ocupació s'assoliria en un any i quatre mesos. Un altre escenari, a mig termini entre els més optimista i el més pessimista, determina que si el creixement se situa al 3,5%, la recuperació de llocs de treball seria una realitat en dos anys i nou mesos. Per altra banda però se situa l'escenari més negatiu -'i el més realista' segons la FOEG si no canvien les coses- que determina que la recuperació s'assolirà en nou anys i mig si el creixement econòmic és de l'1%.

Per això, des de la FOEG alerten que, malgrat no es tracta de previsions sinó de 'reflexions', s'estableix una 'relació determinant' entre el ritme de creixement de l'economia i la generació de llocs de treball. 'Passar de tres a deu anys per recuperar l'ocupació és molt temps, ens hi va el futur de tota una generació', ha manifestat l'autor de l'estudi, Modest Fluvià.

Per això, la FOEG destaca la 'responsabilitat' que tenen les administracions per tal de marcar unes 'polítiques econòmiques encertades' i tornar l'economia gironina als nivells d'abans de la crisi. A més, segons ha manifestat Fluvià, el tret diferenciador de l'economia gironina abans de la crisi era tenir taxes d'ocupació més altes que la mitja catalana i espanyola.

Desgravacions per qui creïn llocs de treball

Per la seva banda, el president de la FOEG, Jordi Comas, ha proposat que els empresaris 'que facin bé les coses siguin premiats'. El president ha explicat que caldria aplicar desgravacions fiscals a aquelles empreses que aconseguissin generar llocs de treball. 'S'ha de premiar aquells que fomenten l'ocupació', ha demanat.

Segons Comas, caldria doncs que les empreses fessin esforços per recuperar treballadors que al llarg de la crisi han hagut d'acomiadar i fomentar la creació de llocs de treball nous. 'És més econòmic tenir gent treballant que cobrant de l'atur', ha reconegut Comas que creu que 'generar l'actitud de no fer res no és bo'.