Animalistes denuncien un santuari a la Garrotxa per fer fotos ''eròtiques'' amb un lleó

La FAADA critica que s'utilitza per a fer "fotos eròtiques"

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha posat en el seu punt de mira la parella de Sant Joan les Fonts que l'any passat es van fer famosos a nivell nacional per conviure amb en Simba, un lleó de dos anys i mig que pesa 250 quilos. Els animalistes han criticat l'animal "s'ha convertit fins i tot en l'involuntari protagonista de sessions fotogràfiques en què la propietària de l'animal es tomba completament nua sobre d'ell en diferents postures", narren en un comunicat.

En aquest sentit, acusen la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya -encarregada de concedir el vistiplau per a la tinença d'aquests animals- de "passar-ho per alt". La Federació també assegura que l'administració va atorgar als propietaris de l'animal l'autorització corresponent tot i que aquests no disposaven de nucli zoològic, i van acabar concedint-los el mateix per silenci administratiu. A més, segons la Normativa d'Aplicació, la inscripció en el registre de nuclis zoològics d'aquest centre suposadament ha estat possible pel mateix informe favorable de la Comissió tècnica d'animals salvatges de la Generalitat de Catalunya.

Segons indica Anna Estaran, advocada de FAADA: "possiblement, el problema de base sigui l'Ordre de 23 de desembre de 1991, d'establiment de mesures necessàries per al manteniment d'animals salvatges en captivitat, la normativa no contempla ni fa esment del benestar dels animals. La Generalitat té a les seves mans la possibilitat de modificar aquesta norma i exigir l'avaluació per part d'experts de les condicions de vida dels exemplars afectats, però prefereixen tolerar situacions com aquesta, que una dona pugui tenir a un animal salvatge per exhibir-se nua sobre d'ell a les xarxes socials ".

En un altre ordre de les coses, la FAADA sol·licita una inspecció de les instal·lacions per part dels Agents Rurals per veure si les necessitats etològiques bàsiques del lleó es poden garantir en el domicili i, de l'altra, valorar els riscos pel que fa a la seguretat per a les persones que els consideren són "altíssims i impliquen l'incompliment de la normativa vigent".

Neguen que sigui un santuari

Els propietaris de Simba ja van explicar en el seu dia que la finca es tractava d'un santuari per a l'animal. Aquest és un extrem que des de la Federació han negat argumentant que aquest lloc "no té res a veure" amb un santuari, ja que la condició innegociable és la" no-reproducció" amb l'objectiu d'evitar que més animals hagin de viure en captivitat i allunyats del seu entorn natural.

D'altra banda, apunten que en un santuari tampoc es permeten les interaccions directes entre humans i animals salvatges més enllà de les estrictament necessàries per a l'atenció veterinària o, en algunes ocasions, l'alimentació ni es compren o venen animals i s'accepten tan sols exemplars procedents de decomisos, cessions o rescats. L'objectiu d'un santuari és garantir el benestar dels animals que acullen adequant els espais acords al hàbitat natural de l'espècie, "no és, ni de lluny, passejar per la cuina o realitzar sessions fotogràfiques eròtiques amb ells", han reblat els animalistes.

En aquest cas la FAADA assegura que el lleó va néixer a Mundo Park, un zoològic de Sevilla que va ser denunciat el 2011 per la Fundació Igualtat Animal per tràfic d'animals i que es coneix per fer cria continuada de lleons, tigres i altres animals els cadells són després enviats a paradors desconeguts.

Des FAADA exigeixen a les autoritats que modifiquin amb la "màxima urgència" la normativa, "no només pel benestar dels animals en concret, sinó també per posar fi al comerç i al tràfic il·legal d'animals salvatges a Espanya". Demanen, finalment, el decomís de Simba per a dur-lo a un centre de rescat "real" on podria ser acollit.

La propietària es defensa

Simbae, la propietària de Simba, s'ha mostrat molt contrariada per les declaracions de la FAADA, assegurant en declaracions a El Gerió Digital que tenen "tots els papers en regla" i que la Federació "no ha trepitjat mai" el santuari. En aquest sentit la protagonista de les fotografies assegura que "viu pels animals" i dedica la seva vida a ells. "Em llevo a les cinc del matí i vaig a dormir a la una de la matinada. A diferència de la FAADA jo no plego i me'n vaig a casa, visc amb els animals i donaria la vida per ells", ha reblat Simbae.

El santuari del que n'és propietària amb el seu marit acull "tota mena d'animals, sense distincions" i confessen que "si no en tenim més és perquè no hi ha espai". Simbae es pregunta com és que la Federació ha sortit ara al pas d'unes fotografies que la protagonista considera "artístiques" en comptes d'"eròtiques" i que "es van fer mesos enrere". En aquest sentit, s'aventura a dir que els animalistes ho han fet per un tema promocional i per a donar-se notorietat ja que "ningú se'n recorda de la seva existència".

Simbae es defineix com una "dona natural" i que té per costum passejar-se despullada per la seva finca. "En el moment de fer les fotografies no em vaig treure la roba, senzillament ja anava despullada perquè és com m'agrada moure'm per casa meva quan fa calor", ha explicat afegint que així és com ella tenia per costum viure a les Amazones amb els seus pares on també es va acostumar a menjar carn, peix i verdures crues.

Finalment, ha volgut remarcar la seva filantropia recordant que és propietària a Brasil d'una fundació dedicada a donar cobert a nens abandonats i en risc d'exclusió. Finalment ha volgut enviar un missatge a la FAADA prometent-los que Simba "es quedarà" amb ells perquè tenen "tots els permisos en regla".