Preocupació per la lentitud en la conversió de l'antiga presó de Figueres en escola

L'AMPA i els veïns reclamen que s'acceleri la mesura

La comunitat educativa del CEIP Carme Guasch de Figueres i l'associació de veïns del barri de la Presó esperen que s'acceleri la conversió de l'antic centre penitenciari del carrer Sant Pau en l'escola.

La presidenta de l'AMPA del centre, Gemma Comas, diu que el traspàs de les instal·lacions entre el Departament de Justícia i el d'Ensenyament que es farà avui és "un pas més" però no el definitiu i reclama resoldre la situació del centre, que des de fa dotze anys està en mòduls prefabricats.

Per la seva banda, el president de l'associació del barri, Josep Ruiz, creu que el trasllat ajudarà a dinamitzar la zona però també demana que el centre penitenciari pugui tenir usos públics com una biblioteca o un hotel d'entitats, més enllà dels educatius.

L'escola Carme Guasch, la única de Figueres que està en instal·lacions provisionals, va néixer l'any 2006 i actualment té més de 400 alumnes. El que havia de ser una situació puntual s'ha eternitzat en el temps i els pares i l'escola reclamen des de fa temps que es faci un nou centre.

L'exalcalde de la ciutat, Santi Vila, va ser el primer a proposar que l'escola es traslladés a l'antiga presó de Figueres. Inicialment, la idea era que les instal·lacions es reformessin i que les aules s'ubiquessin on antigament hi havia les cel·les i els espais per als interns.

La proposta, però, va resultar inviable econòmicament i el nou govern municipal va plantejar una nova possibilitat: aixecar un nou edifici als terrenys adjacents a la presó i utilitzar el centre penitenciari per a espais comuns de l'escola.

Ensenyament va veure bé la proposta però faltava un pas: que el Departament de Justícia cedís l'espai a la conselleria. Després de mesos d'anuncis, finalment la signatura del conveni es farà efectiva aquest dijous. A partir d'aleshores, s'espera que s'elabori el projecte, que assumirà econòmicament l'Ajuntament de Figueres.

L'AMPA de l'escola celebra el pas però insisteix que no és el definitiu. La seva presidenta, Gemma Comas, diu que valoren positivament el traspàs però que estaran 100% contents quan vegin que "la Generalitat té una partida per fer l'escola". "Ho veiem més a prop però ho han dit tantes vegades que esperem que aquesta sigui que sí", insisteix Comas.

Sobre la idea de convertir en una presó en escola, Comas diu que és una idea "molt maca" però diu que la ciutat necessita un centre en condicions i que els alumnes del Carme Guasch es mereixen estan en les mateixes condicions que la resta.

Malgrat això, Comas creu que les obres tardaran. "Ens han dit que el projecte pot durar uns tres anys però esperem que no sigui tant llarg", afegeix.

Usos públics per al barri

Per la seva banda, el president de l'associació de veïns, Josep Ruiz, diu que veuen la conversió més a prop i que això és una bona notícia per a les famílies del barri. Recorda que ara molts pares han d'acompanyar els seus fills perquè l'antiga N-II passa pel mig del barri i el Carme Guasch.

Ruiz creu que la obertura de les instal·lacions ajudarà a dinamitzar el barri, que va veure com molts negocis tancaven portes quan els interns es van traslladar al Puig de les Basses. "Abans hi havia molt de moviment però quan la van buidar es va notar molt", diu.

L'associació vol que les instal·lacions tinguin usos educatius però també reclama que en tingui de públics per atendre les necessitats del barri. De fet, l'entitat ja utilitza part del complex per a fer-hi activitats però vol que un cop es faci l'escola, també hi tinguin cabuda una biblioteca o un hotel d'entitats.