Pacients gironins amb esclerosi múltiple prenen cànnabis per reduir els efectes de la malaltia

Després de participar en un assaig clínic, els pacients destaquen que els ha disminuït la rigidesa produïda per la malaltia

  • L'esprai que d'aquí a pocs mesos comercialitzarà l'empresa catalana Almirall © ACN
    L'esprai que d'aquí a pocs mesos comercialitzarà l'empresa catalana Almirall © ACN
  • La Margarita es pren a la consulta del doctor Ramió l'esprai de cànnabis per millorar la rigidesa © ACN
    La Margarita es pren a la consulta del doctor Ramió l'esprai de cànnabis per millorar la rigidesa © ACN

La Margarita Carbonell va començar a notar els símptomes de la malaltia quan tenia 18 anys però no li van diagnostica fins als 41. Ara ja fa deu anys que va en una cadira de rodes i que pateix alguns efectes de l'esclerosi múltiple com la rigidesa de les cames i els espasmes.

Al 2008 va ser una de la vintena de pacients als quals l'Hospital Josep Trueta va oferir participar en un estudi clínic per provar un nou medicament. Es tracta d'un esprai que s'aplica sota la llengua i que està fet bàsicament de cànnabis. El medicament ja ha estat aprovat pel Ministeri de Salut i l'empresa catalana Almirall l'ha de començar a comercialitzar en pocs mesos. 'Jo vaig dir de seguida que sí perquè si puc ajudar a d'altres persones em sembla bé', recorda la pacient.

El neuròleg especialista en esclerosi Lluís Ramió explica que aquest producte no té efectes secundaris com d'altres medicaments que s'han administrat per tractar la malaltia. Ramió ha detallat que el cànnabis té alguns components que creen efectes no desitjats com la somnolència o l'enterboliment de la visió que, en aquest producte, s'han aconseguit segregar. 'S'ha extret la substància química que té els efectes positius com la relaxació però no s'ha inclòs la substància que dóna els efectes secundaris', ha indicat el doctor.

A l'hospital hi ha una vintena de pacients que fa anys i mig que usen el medicament. Ramió reconeix que tothom està molt content però que alguns pacients, els de major edat, no han volgut provar-lo frenats pels prejudicis sobre el cànnabis. De fet, Ramió ha destacat que els resultats són molt positius ja que el 80% dels què l'han pres han notat com la rigidesa se'ls reduïa, coma mínim, en un 30%. Ramió assenyala que el medicament no té una funció curativa sinó que serveix per alleugerir els símptomes negatius de la malaltia.

Segons ha detallat, facilitar la relaxació dels músculs fa que els pacients tinguin més capacitat per moure's, no tinguin espasmes i, fins i tot, facilita la tasca als seus cuidadors que els poden moure més bé i també vestir-los amb menys problemes. Un exemple gràfic el descriu la Margarita, que explica que abans de prendre's l'esprai -que reconeix que li ha canviat la vida- no podia agafar un got ella sola i, inclús, no podia escriure. 'Ara faig mots encreuats i moltes més coses que abans no podia, tinc més ganes de riure i de sortir. Malgrat estic en una cadira de rodes estic bé, no em sento malalta', ha declarat.

Per al doctor, el fet que es tracti d'un medicament en esprai facilitat que a cada pacient se li pugui suggerir una administració determinada. Aquest medicament es fa servir a diari i es poden fer des de 4 a 16 administracions per dia. Només cal que el pacient detecti quan té més rigidesa i que es prengui l'esprai.

L'Esclerosi Múltiple és una malaltia neurològica i discapacitant que es dóna, sobretot, entre els 20 i els 40 anys. Un estudi recent del Departament de Salut determina que a la demarcació de Girona es detecten 4,8 nous casos per cada 100.000 habitants cada any.

  • La pacient Margarita Carbonell diu que ha notat millora amb l'esprai
  • Carbonell explica que ho va tenir clar des del principi que volia participar en l'assaig per millorar de qualitat de vida
  • El neuròleg Lluís Ramió explica quina era la reacció dels pacients al demanar-los participar a l'assaig
  • Ramió indica que és molt positiu que el fàrmac sigui fàcil d'administrar perquè és un esprai