Sopa de Cabra publica aquesta mitjanit un disc amb els temes en directe del seu últim concert

Commemorarà els 30 anys del llançament de la primera maqueta amb un concert

La banda gironina Sopa de Cabra torna al mercat discogràfic amb la publicació per sorpresa d'un nou treball amb alguns dels temes que van sonar durant el seu últim concert a Fontajau (Girona), ara fa un any. El treball, titulat 'La nit dels Sopa', sortirà a la llum a partir de la mitjanit d'aquest dijous a totes les plataformes digitals com ara Spotify, Apple Music o Youtube.

El líder de la banda, Gerard Quintana, ha destacat que el més important del nou treball "no és tan en el repertori, sinó en l'experiència" que va suposar el concert de comiat a Girona del 9 de desembre de 2017. Segons Quintana, la banda sempre ha donat molta importància als directes i per això al llarg de la trajectòria de Sopa de Cabra compten amb deu àlbums d'estudi i cinc gravats en directes –'La nit dels Sopa' serà el sisè-. El cantant ha destacat que el grup veu els discs en directe com el format "menys manipulable".

A més, Quintana ha apuntat que tot i no ser un format molt tradicional en les bandes pop del país, sí que és recorrent en molts grups de rock internacionals que han servit d'inspiració als gironins. El cantant ha recordat que els Rolling Stones o Pearl Jam publiquen de forma periòdica alguns àlbums dels seus directes.

De tota manera, el guitarrista Josep Thió ha remarcat que la publicació del nou disc "no serà l'inici d'una gira, sinó un retrat" del que va suposar l'última que van fer. Thió ha recordat la nit de Fontajau com un concert "molt emocionant" i per això han volgut apostar per compartir els records d'aquella nit amb tots els seus seguidors.

Tot i que la majoria dels temes que hi ha són del concert de Girona, el grup també ha inclòs algunes cançons que van tocar al concert que van fer a Porreres, Mallorca, el 12 d'agost de 2016. Thió ha destacat que van decidir enregistrar aquell concert perquè el públic de Mallorca "és molt especial per l'estima que ens tenen". Quintana també ha detallat que durant els inicis de la banda, quan tocaven a les illes anava molt bé per "omplir el dipòsit" per tots els ànims que els transmetien.

A 'La nit dels Sopa' es podran sentir alguns dels temes tan coneguts de la banda com ara 'L'empordà', 'Si et quedes amb mi' o 'Camins', tot i que també hi han afegit cançons més recents com 'Cercles'. En el disc també hi apareixerà la col·laboració que va fer Ramon Mirabet durant la cançó 'Sense treva' en el concert de comiat a Fontajau. En total, el nou àlbum està format per onze temes que des de la mitjanit ja estaran disponibles a totes les plataformes digitals. Tot i que el grup en un principi volia publicar-lo tan sols en format virtual, al final han optat per vendre'l també en format físic però sota comanda i a través de la seva pàgina web.

Sopa de Cabra assaja amb nous temes

En paral·lel al nou disc que sortirà a partir d'aquesta mitjanit, el grup ja està assajant algunes de les noves creacions que tenen preparades per a un nou àlbum. Els gironins preveuen entrar a la sala de gravacions a partir de l'any que ve per enregistrar el nou disc, tot i que no han pogut donar més detalls de quan sortirà a la llum.

Record de 30 anys

Els Sopa volen recordar els 30 anys de l'enregistrament de la primera maqueta en un concert a La Mirona (Gironès) en què el repertori serà exclusivament del temes que es van enregistrar el 1988.

El concert es farà el dissabte 24 de novembre en el que serà la segona edició de La nit dels Sopa, un esdeveniment que va arrencar l'any passat per posar el punt i final a la seva gira, però que ara li volen donar continuïtat.

El cantant del grup, Gerard Quintana, ha assegurat als seguidors que volen convertir aquest concert amb una "cita anual" del grup amb la ciutat de Girona. El guitarrista del grup, Josep Thió, també ha reafirmat aquesta idea i ha confirmant que "en aquests moments" li "atrau molt" poder repetir cada any un concert a Girona.

De tota manera, si l'any passat es va apostar per un format de comiat de gira, amb col·laboracions d'altres músics i amb un concert de grans dimensions, aquest any han canviat radicalment d'idea. De fet, en una primera part tan sols hi haurà els cinc músics que originàriament formen la banda (Gerard Quintana, Josep Thió, Jaume 'Peck', Francesc 'Cuco' i Pep Bosch). Posteriorment, també s'hi afegiran dos músics més (en 'Richy' i en 'Valen') que han acompanyat al grup durant la última gira.
Al llarg del concert, Quintana ha avançat que es podran escoltar "contrastos molt grans", ja que en el moment d'enregistrament de la maqueta, el grup encara s'estava "definint" musicalment i per això els temes van de la bossa nova al heavy. Per la seva banda, Thió s'ha mostrat satisfet amb el so que han aconseguit en els últims assajos i ha afirmat que "si la gent tanca els ulls podrà sentir-se en aquells anys" perquè "l'energia que es desprèn és del 88 o 89".

Els Sopa de Cabra han canviat Fontajau per La Mirona perquè era "un espai més adient" per aquest concert per l'ambient més íntim que pot donar. De fet, Quintana ha insinuat que en un principi es plantejaven fer-lo en un garatge o en una sala de petit format, per l'ambient intimista que podria donar, però al final van descartar aquesta idea.

Les entrades del concert de la segona nit dels Sopa ja estan esgotades, però es podrà seguir per 'streaming'. Thió ha explicat que els alumnes de l'escola de cicles formatius Cifog seran els encarregats d'emetre la senyal audiovisual en directe per Internet.

Quintana ha detallat que tenien la possibilitat d'haver fixat un segon concert, ja que les entrades s'havien exhaurit ràpidament, però que volien mantenir l'energia que es concentrarà en el primer concert.

La banda no descarta publicar aquesta segona edició de La nit dels Sopa en un nou cd en directe, ja que han assegurat que aquest serà "un concert excepcional" i que "difícilment podrem repetir el repertori" del proper 24 de novembre, centrat en la primera maqueta que va enregistrar el grup.