Girona inspecciona l'asfalt del carrer Barcelona buscant amiant

Els resultats estaran en el termini d'un mes

L'any 2009, durant els tràmits previs per reasfaltar el carrer Barcelona, van descobrir que el ferm de la via conté amiant, un mineral que se solia fer servir com a aïllament a la construcció fins que se'n va prohibir l'ús l'any 2002 després de comprovar que la inhalació de fibres d'amiant pot ser perjudicial per a la salut de les persones.

Ara, l'Ajuntament de Girona ha encarregat un estudi que ha de servir per determinar quina quantitat d'amiant hi ha a l'asfalt i si hi ha presència del mineral a tot el traçat. Entre aquest dimarts i dijous, l'empresa adjudicatària (Germans Cañet Xirgu) recollirà vint mostres de diferents punts del ferm i, després, les analitzarà al laboratori. La previsió és que els resultats estiguin llestos en el termini d'un mes.

"Creiem que no hi ha molta concentració d'amiant però no en tenim la prova, per això ho comencem a determinar", ha explicat Alcalà. De fet, ara per ara es desconeix si hi ha aquest mineral al llarg de tot el carrer Barcelona i si afecta a una o vàries capes d'asfalt.

Segons Alcalà, el resultat serà "determinant" per definir quin tipus d'actuacions es poden fer en aquest carrer. Les feines es fan de les set de la tarda a les onze de la nit per minimitzar les afectacions a la circulació. Tot i això, aquest dimarts ha provocat congestió a una de les vies més transitades de la ciutat.

El regidor ha detallat que l'empresa adopta totes les mesures de seguretat per evitar que els partícules d'amiant vagin a l'aire. De fet, fan servir una maquinària que perfora a poques revolucions per evitar que es desprenguin fibres i, alhora, els tècnics apliquen un líquid al ferm per descartar que aixequi pols. Els professionals van equipats amb vestuari de protecció específic que s'han de canviar entre cala i cala.