La pluja també ha obligat aquest dilluns al matí a tallar la carretera N-260, al terme municipal de Colera (Alt Empordà), i ha inundat l'N-II, al seu pas per Agullana, on es dóna pas alternatiu, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), entre els quilòmetres 772,80 i 773,30. La C-260, entre Roses i Figueres, també ha estat tallada uns minuts, tot i que al punt del migdia la situació ja s'havia normalitzat. L'abundant quantitat d'aigua que també cau aquest dilluns en altres punts de Catalunya han provocat dues esllavissades més, en aquest cas a la C-17, a Centelles (Osona), i a la C-38, a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), on es registren retencions.
A part d'aquestes dues vies, l'accés al Monestir de Montserrat a través de la BP-1103, a Marganell, segueix tallat des d'aquest diumenge a primera hora del matí.
Baixos inundats
Els Bombers de la Generalitat han fet tretze sortides el matí d'aquest dilluns per baixos inundats arran de la pluja a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Entre les set i les nou diverses dotacions s'han mobilitzat per treure l'aigua de garatges com a Castell Platja d'Aro, en què s'han desplaçat dues dotacions al carrer Gregal del municipi. A la Jonquera també se n'ha desplaçat una al carrer Nord i a la urbanització Golf Peralada també ha entrat aigua en els baixos d'una casa. Des d'aquest diumenge ja són 423 els serveis que el cos d'emergència ha dut a terme a causa de la pluja.
Increment de cabdal al Ter
Les intenses plujes no han obligat a obrir comportes al pantà de Susqueda com a mesura de precaució, fet que ha provocat un nou rècord de cabdal del riu Ter al seu pas per Girona. Fins a les quatre de la matinada passaven 88 metres cúbics d'aigua per segon, 23 vegades més del que estipula el reglament de mínims.
La situació a migdia s'havia estabilitzat fins els 55 metres cúbics per segon i una làmina d'aigua de més de 120 centímetres. Segons el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, aquest fet resulta positiu pel riu ja que així s'eliminen espècies invasores que no estan preparades per aguantar riuades d'aquesta magnitud, produint-se una neteja biològica.
'Proliferació d'algues, moltes d'elles fins i tot són espècies exòtiques invasores que han aparegut els darrers anys, tot això anirà aigües avall fins al mar. La fauna associada a aquest tipus d'arbres, com la mosca negra que tenim a Girona des de fa set anys també van molt lligades a aquest tipus de vegetació superficial del riu', ha dit Pardo en declaracions a Ràdio Girona.
La previsió
El temporal de pluges que afecta Catalunya des d'aquest cap de setmana es concentra aquest dilluns al migdia a l'Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès, on en alguns punts d'aquestes comarques ja han caigut quantitat superiors als 150 litres per metre quadrat. Està previst, però, que els registres arribin fins als 200 litres i a continuació les precipitacions vagin minvant en aquesta zona i es traslladin més cap al sud, a les comarques de Tarragona. Pel que fa el temporal marítim, anirà augmentant d'intensitat i arribarà al seu punt àlgid aquest dimarts. De moment, s'han registrat onades de quatre metres d'alçada i alguna de fins a vuit.
Segons ha explicat el meteoròleg del SMC, Santi Segalà, no serà fins dimecres quan hi hagi una clara millora del temps. Fins aleshores, les pluges seguiran caient al nord de Catalunya, que aniran minvant i amb la tendència a anar-se traslladant cap a les comarques de Tarragona.
El temporal marítim, per la seva banda, seguirà creixent d'intensitat i amb forts cops de vent a la zona central de la costa catalana. Fins ara, s'han registrat onades de fins a quatre metres d'alçada i una de vuit metres davant de les costa de Roses, tot i que està previst que aquest dimarts arribi al punt màxim d'intensitat.
42 sortides dels bombers fins al migdia
Els Bombers de la Generalitat han fet, entre set del matí i dotze del migdia, 42 sortides per incidències relacionades amb la pluja. 27 d'aquestes, han estat a l'Alt Empordà i Baix Empordà, i en la majoria de casos han consistit en la inundació de baixos i retirada d'arbres caiguts.
La resta d'actuacions s'han dut a terme a les Regions d'Emergències de Lleida, en un cas; i a les Regions Metropolitana Nord i Sud, ambdós casos amb set sortides.
Els plans Inuncat i Procicat, encara activats en fase d'alerta
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activades la fase d'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) i la fase d'alerta del pla Procicat per estat de la mar, atès que es manté la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Segons les previsions es preveu que es mantindrà la situació de pluges a l'extrem nord-est del país, que es traslladaran cap a l'oest (Garrotxa i Ripollès), per acabar desplaçant-se, avui a la nit, a l'extrem sud del país. També és manté la previsió d'onatge en les comarques de l'Alt i Baix Empordà, que podrien afectar també a la Selva i el Maresme.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per intensitat de pluja i per acumulació hi ha situació de risc amb nivell 1 (pluja acumulada superior a 100 mm en 24 hores), a les comarques de Girona, Catalunya Central i Barcelona, que al llarg de dia anirà afectant també a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. A destacar la situació de risc de nivell 2 per pluja acumulada a l'Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès.
(Vídeo cedit per Robert Carmona)