El X Festival de Jazz de Girona tanca amb una assistència de 2.300 persones

Els concerts han tingut una ocupació mitjana del 80%

Segons el director del festival, Francesc Ubanell, el fet de tenir un cartell divers ha estat una de les claus de l’èxit del festival, que també ha tingut una molt bona acollida per part de la crítica especialitzada: 'S’hi han pogut trobar propostes per a tot tipus de públics, amb estils, formacions i sonoritats molt diverses, amb una especial atenció a les sonoritats més contemporànies: des de jazz d’autor d’avantguarda, a una big band, passant per trios de jazz tradicional, formacions de jazz elèctric, o dixieland'. D'altra banda l'organització també ha apuntat que el preu de les entrades (d'entre 5 i 30 euros), sumat a que un 60% dels concerts eren gratuïts, també han contribuït a l’èxit d’aquest esdeveniment.

Seguint la línia marcada en anteriors edicions, la programació ha incidit en tres àmbits. En primer lloc, en propostes de renom internacional, com la de Medeski, Martin & Wood, que van portar en exclusiva a Catalunya el seu groove, funk i rock a l’Auditori de Girona; Colina Serrano Quartet, quatre dels millors músics de l’Estat espanyol, que també van actuar a l’Auditori; i el pianista alemany Joachim Kühn, que va portar el seu jazz d’avantguarda a l’Auditori de La Mercè. En segon lloc, el festival ha estat un aparador del jazz català, amb el gran guitarrista Vicenç Solsona, que va donar el tret de sortida al festival a la Sala La Planeta; Karion, un trio format per alguns dels elements més creatius del país, que van presentar oficialment el seu últim disc a Els Jardins de la Mercè plens de gom a gom; i el pianista José Alberto Medina, que va portar en format trio els temes del seu àlbum més recent a la Casa de Cultura. Seguint amb la voluntat de fer d’aquest festival un esdeveniment obert i participatiu a la ciutat, La Rambla ha estat un dels escenaris en què s’han programat les propostes més populars, com The Gramophone Allstars, o la Sant Andreu Jazz Band & Lindy Hop, que va comptar amb un gran nombre d’assistents i participants en la classe oberta organitzada per l’associació Jazz de Girona. I en tercer lloc, ha estat motor d’impuls del jazz local, amb una nova edició del Jazz Fringe, que ha donat l’oportunitat als grups G.R.A. ‘the trio’ i Assimètric de mostrar els seus projectes dins de la programació del festival; així com amb la programació de grups gironins com Two Cats, APM Trio, Dixieland Trio o Ellington3.

Així mateix, l'organització destaca que algunes de les novetats que s’han introduït en aquesta edició han obtingut una molt bona acollida per part del públic, fet que els fa pensar en la seva continuïtat de cara a noves edicions. Es tracta de la fusió entre gastronomia i música, que en aquesta ocasió va venir de la mà de Dixieland Trio i el Restaurant La Marquina. També es fa una valoració positiva de l’obertura del festival cap a poblacions veïnes com Banyoles o Celrà.

Des d’aquest moment, els organitzadors del festival ja treballen en la propera edició, en què es vol continuar potenciant la col·laboració amb tots els agents locals per tal de sumar esforços i donar encara més ressò a aquest esdeveniment. El Festival de Jazz de Girona està organitzat per l’Ajuntament de Girona, la Fundació Auditori Palau de Congressos i Produccions Fila 6 Girona, i compta amb el suport de la Diputació de Girona i l’ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya), així com el d’empreses privades (Frillémena, Fundació Privada Miquel i Adroher Germans) que fan una aposta important cap a aquest esdeveniment. La imatge del festival ha estat realitzada un any més pels creatius de Nifava.