L'Estat inclou una partida de 12 milions d'euros per al desdoblament de l'N-II entre Caldes i Maçanet

Les obres de l'alta velocitat continuen acaparant la majoria de les inversions, amb 402 MEUR

Fa temps que les obres de la futura A-2 entre Caldes de Malavella i Maçanet, que sumen 11,4 quilòmetres, estan totalment empantanegades. Les empreses adjudicatàries, una de les quals va fer fallida, van deixar l'obra a mig fer, amb estructures mig aixecades i moviments de terres fets. Des d'aleshores, han estat nombrosos els clams perquè es reprenguin els treballs.

Ara, el projecte de pressupostos generals de l'Estat ha inclòs una partida de 12 MEUR perquè s'executi aquest desdoblament. De fet, el ministre de Foment, José Blanco, ja va anunciar aquest compromís -tot que no va donar detalls de la inversió- fa pocs dies, quan va assistir al final de la perforació del primer dels túnels urbans del TAV a Girona.

La intenció del Ministeri de Foment és licitar l'obra de la futura A-2 al sud de la demarcació abans de finals d'any, i assumir-ne el 25% de la inversió. La resta, segons explica el diputat socialista Juli Fernández, anirà a càrrec del sector privat. 'Es farà un conveni publicoprivat amb les empreses adjudicatàries', ha precisat Juli Fernández.

Tot i consignar inversió per a la represa dels treballs als trams Caldes-Sils i Sils-Maçanet, el projecte de pressupostos generals no destina ni un sol euro a les obres de la N-II entre Medinyà i Orriols, afectades per la retallada d'infraestructures d'aquest estiu. 'L'Estat ja va dir que l'obra quedava aparcada', ha explicat el diputat socialista.

El Ministeri de Foment també pressuposta altres partides (tot i que gairebé presencials) per a altres trams de la futura A-2. Aquest és el cas dels que s'estenen entre Maçanet-Tordera (80.000 euros), i entre Orriols i Agullana (402.300 euros). 'En aquests casos, les partides serveixen per avançar en la redacció de projectes i estudis d'impacte ambiental', ha precisat Juli Fernández.

D'altra banda, una de les altres partides destacades del Ministeri de Foment és l'obra del nou pont sobre el riu Ter a Girona. En total, l'estat hi destina 12 MEUR (i la previsió és mantenir aquesta inversió també l'any 2012).

El TAV acapara les inversions

Segons el PSC, les comarques gironines rebran una inversió global de 615 MEUR l'any 2011. De totes maneres, la major part d'aquest pastís se l'emportaran les obres de l'alta velocitat, com ja és habitual en els darrers anys. I és que, segons consta als documents estatals, mitjançant l'entitat pública Adif el govern espanyol destinarà 402,20 MEUR als treballs que han de permetre fer arribar l'alta velocitat a la frontera francesa. La inversió en el TAV té una continuïtat anual fins a l'any 2014.

D'altra banda, una de les altres partides destacades és la que fa referència a l'aeroport Girona-Costa Brava. Mitjançant Aena, l'estat hi invertirà 8,72 MEUR al llarg del 2011.

Medi Ambient i Cultura

Des del Ministeri de Medi Ambient, destaca la inversió prevista de 500.000 euros per al reforç i la consolidació dels espigons de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà). D'altra banda, entre les inversions que preveu el Ministeri de l'Habitatge destaquen la rehabilitació de l'església i el convent de Sant Domènec a Girona (205.000) i la del Teatre d'Olot (182.400 euros). També s'han previst partides de 150.000 i 59.000 euros per a la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí a Figueres i la casa Masó a Girona, respectivament

Per últim, el Ministeri de Cultura invertirà 4,57 MEUR per a la Biblioteca Pública de Girona, 457.000 euros per a obres de restauració de la catedral de Girona i 117.000 per al Castell de Sant Ferran de Figueres. Aquest any, l'Estat no consigna cap partida per al futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.

Un 5% de descens

El diputat del PSC, Juli Fernández, ha volgut destacar que la davallada de les inversions previstes als PGE per a les comarques gironines ha estat molt inferior a la mitjana estatal. 'A la demarcació, el pressupost ha baixat un 5%, mentre que en el conjunt de l'Estat la davallada ha estat del 29%', ha conclòs el diputat socialista.