El PDeCAT d'Olot fracassa en l'aprovació del pressupost del 2019 i es queda sol

Només ha tingut un vot favorable de l'OEC

L'equip de govern d'Olot no ha pogut aprovar el pressupost del 2019 al no aconseguir els onze vots necessaris dels. El PDeCAT, que governa amb minoria amb nou regidors dels 21 que hi ha al ple, només ha arrencat el suport del regidor d'Olot En comú-Entesa (OEC). La resta de forces a l'oposició, ERC (5 regidors), PSC (3) i CUP (3), hi han votat en contra fent decantar així la balança del no. Això vol dir que, en cas que no s'arribi a un acord més endavant, el consistori treballarà l'any vinent amb els pressupostos del 2018 prorrogats.

Un dels principals esculls ha estat el projecte Cràter, el futur centre d'interpretació dels volcans, que el PDeCAT ha inclòs als comptes amb una partida de 400.000 euros. Tant ERC com la CUP reclamaven posar en suspens el projecte i treure'l dels comptes per no "hipotecar" la pròxima legislatura. Les dues formacions no comparteixen les línies generals del projecte, mentre que l'alcalde ha insistit que aquests diners provindran d'ajuts (Diputació i fons europeus) si bé el consistori els haurà d'avançar primer per després recuperar-los.

El PSC, en canvi, sí que veu amb bons ulls el futur centre dels volcans però hi ha hagut altres aspectes que han pesat a l'hora de votar que no als comptes. Els socialistes, que van ser socis de govern fins fa prop d'un any quan el PDeCAT els va expulsar pel context polític i l'aplicació del 155, critiquen la "falta d'inversió" en àmbits importants per la ciutat com és l'educació o el Nucli Antic. ....

Pel que fa a OEC, el seu portaveu i únic regidor Xavier Garcia Zabal ha explicat que la inclusió d'una partida per a la redacció del projecte de la piscina municipal coberta ha estat un dels motius pels quals hi han votat a favor, una obra que creuen prioritària. També han valorat que s'hagin inclòs algunes de les propostes, com ara incrementar la partida dels Plans Integrals d'Accions de Millora (PIAM) al Nucli Antic i Sant Miquel amb 200.000 euros per a cadascun, 50.000 euros més que el 2018.

Uns comptes que pujaven a 35,2 MEUR

El pressupost consolidat que proposava el PDeCAT per al 2019 era de 35,28 milions d'euros (MEUR), un 3,5% més que el del 2018. Un augment condicionat, sobretot, per l'augment per part de l'Estat del 2,75% del sou dels treballadors i la futura implementació de la llei que permet als policies locals avançar l'edat de jubilació als 60 anys. En el capítol d'inversions, es proposava destinar 3,52 MEUR per acabar el nou firal i completar la compra dels terrenys del nou CAP de Sant Miquel, entre d'altres actuacions.

Pel que fa als impostos i taxes, que tampoc s'han aconseguit aprovar, la proposta del PDeCAT era d'apujar-los un 2,2% corresponent a l'augment de l'IPC del darrer any, amb l'excepció del rebut de les escombraries que s'encaria un 2,8% per cobrir l'augment de la despesa del servei.

Les ordenances fiscals, aprovades

On sí hi ha hagut acord entre el ple ha estat a l'hora d'aprovar les ordenances fiscals. La proposta que ha dut al consistori la regidora d'Hisenda, Montse Torras, que ha aconseguit el vot favorable d'ERC i d'Olot en Comú, i l'abstenció de la CUP. El PSC hi ha votat en contra.

Tots els grups han coincidit en felicitar l'edil del PDeCAT per la seva "capacitat de negociació" i d'haver introduït propostes de diferents grups del consistori. Una de les taxes que ha portat més polèmica ha estat la rebaixa de l'impost als ciutadans que reciclin i l'increment a aquells que no ho fan.

Finalment, el consistori també ha aprovat tirar endavant una ampliació de crèdit de gairebé mig milió d'euros per tal de cobrir diverses despeses, com la del servei mèdic de les festes del Tura.